promotional banner

Ο καιρός διαμορφώνει το ανθρώπινο «ρολόι»


Tο βιολογικό ρολόι μας επηρεάζεται τόσο από τον καιρό όσο και από τις εποχές, ανακάλυψαν ερευνητές.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να προσομοιώσουν τις διεργασίες που διαμορφώνουν τους ρυθμούς του οργανισμού. Διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός είναι εξαιρετικά περίπλοκος, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στη διακύμανση της ποσότητας φωτός σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, αλλά και από εποχή σε εποχή.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου που προκαλούν το τζετ λανγκ αλλά και η εργασία τις νυχτερινές ώρες.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα πολλαπλασίασαν τις γνώσεις τους σχετικά με τις διαδικασίες που ρυθμίζουν τον εσωτερικό ρυθμό των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το φως της ημέρας, επηρεάζουν τους καθημερινούς ρυθμούς με τους οποίους τα φυτά ελέγχουν την ανθοφορία και την ωρίμανση των καρπών. Τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν ποικιλίες φυτών που θα μπορούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και συμπεριελάμβανε ακόμη επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο Γουόργουϊκ.