promotional banner

«Σαμποτάρετε» την οστεοπόρωση


Το απόλυτο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ Ούρσουλα Άντρες καλεί τις γυναίκες να «σαμποτάρουν» την οστεοπόρωση.

Νέα έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την παρωχημένη άποψη της κοινωνίας ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση είναι αδύναμες και ευάλωτες, καθώς περισσότερο από το 90% των γυναικών που πάσχουν από την ασθένεια, δηλώνουν πως δεν θα αφήσουν να τις εμποδίσει να απολαύσουν τη ζωή τους στο έπακρο.


Η_Ούρσουλα Άντρες προτρέπει τις γυναίκες: «Ελέγχετε τα οστά σας κάθε χρόνο. Η οστεοπόρωση δεν κατάφερε να με σταματήσει, και δεν θα πρέπει να σταματήσει ούτε κι εσάς.»


Τα αποτελέσματα μιας διεθνούς έρευνας που ανακοινώθηκαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζουν τη ριζική αλλαγή της στάσης των γυναικών απέναντι στην οστεοπόρωση, την ασθένεια που εξασθενεί τα οστά. Η παραδοσιακή αντιμετώπιση των ασθενών με οστεοπόρωση ως αδύναμες, ευάλωτες γυναίκες, ανατρέπεται από την έρευνα Timeless Women (Γυναίκες που αψηφούν το χρόνο), η οποία καταδεικνύει πως το 93% των συμμετεχόντων είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν την οστεοπόρωση να τις εμποδίσει να απολαύσουν τη ζωή τους στο έπακρο1.

Η έρευνα Timeless Women, που διεξήχθη με τη συμμετοχή 500 ιατρών και 1000 γυναικών σε 5 χώρες, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) και τη Διεθνή Ένωση των Γυναικών στην Ιατρική (MWIA) και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ομώνυμης εκστρατείας, που στοχεύει στην ανατροπή των παρωχημένων στερεοτύπων και στην ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την οστεοπόρωση.

Παρουσιάζοντας την εκστρατεία και στην Ελλάδα, η ηθοποιός Ούρσουλα Άντρες, πρέσβειρα της εκστρατείας, κορίτσι-σύμβολο του Τζέιμς Μποντ, και ασθενής η ίδια με οστεοπόρωση σε αρχικό στάδιο, συμμετείχε στη Συνέντευξη Τύπου και δήλωσε: «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που υποστηρίζω την εκστρατεία Timeless Women. Είναι μια εκστρατεία που απευθύνεται σε γυναίκες ανεξάρτητες όπως κι εγώ, που ζουν με δράση, γεμάτες ζωή και δεν θέλουν να αφήσουν την οστεοπόρωση να μειώσει την όρεξή τους για ζωή ή να τις κρατήσει δέσμιες. Η οστεοπόρωση είναι ένας ‘αθόρυβος κλέφτης’ που μπορεί να σας στερήσει τη δύναμη και την ενέργεια από τα οστά σας και τη δυνατότητά σας να είστε δραστήριες, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσετε. Ωστόσο, με έγκαιρη διάγνωση, θετική στάση και με την θεραπευτική αγωγή που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας, η οστεοπόρωση δεν χρειάζεται να επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή.»

Επιπλέον,_η_έρευνα_ανέδειξε_σημαντική διάσταση «οπτικής» της νόσου μεταξύ ιατρών και ασθενών. Ενώ το 85% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα περιγράφουν τον εαυτό τους ως δραστήριες, οι ιατροί φαίνονται να έχουν πιο στερεοτυπική εικόνα για την ασθένεια και τους ασθενείς, με το 58% να περιγράφουν τις γυναίκες με οστεοπόρωση ως «αδύναμες και εύθραυστες»1. Οι απόψεις των γυναικών και των ιατρών διίστανται και όσον αφορά στην θεραπευτική αγωγή κατά της οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιατρών, γύρω στο 30% το ασθενών παραλείπει κάποιες φορές τη δόση της αγωγής1. Αντίθετα, ένα ανησυχητικό ποσοστό των γυναικών που ρωτήθηκαν (70%) ομολόγησαν πως έχουν παραλείψει κάποια δόση είτε άθελά τους είτε, ακόμα χειρότερα, σκόπιμα1. Στους λόγους της σκόπιμης παράλειψης της δόσης συμπεριλαμβάνονται ο φόβος για τις παρενέργειες (18%), οι περίπλοκες οδηγίες της αγωγής (11%), η αγωγή που δυσκολεύει ή παρεμποδίζει την καθημερινή ζωή (12%) και η αναποτελεσματικότητα του φαρμάκου (12%)1.

Στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα είναι το ίδιο ανησυχητικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση τα οποία παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο του Συλλόγου, κα. Μέμη Τσεκούρα, 855.500 Ελληνίδες άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη οστεοπόρωση, ενώ το 51% δεν έχει κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας. Από τις γυναίκες με διαγνωσμένη οστεοπόρωση, μόνο το 17% ακολουθούν την αγωγή που τους έδωσε ο ιατρός τους.

«Είναι σαφές ότι πολλές υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες στη λήψη τους, αν και η απαρέγκλιτη τήρηση της θεραπείας είναι πάντοτε απαραίτητη για τη μέγιστη προστασία από τα κατάγματα,» επεσήμανε ο Δρ. Γεώργιος Τροβάς, Ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος (ΕΕΠΜΣ), Νοσοκομείο ΚΑΤ. «Οι ασθενείς που ακολουθούν την αγωγή για λιγότερο από τον μισό προβλεπόμενο χρόνο, έχουν ελάχιστη ή ανύπαρκτη προστασία από κατάγματα2. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των γιατρών με τις ασθενείς, ούτως ώστε να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής τους».

Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τον κοινό στόχο και την επιθυμία για συνεργασία. Τόσο οι γυναίκες με οστεοπόρωση, όσο και οι ιατροί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια αποτελεσματική και πιο εύκολη στη λήψη της θεραπεία, η οποία να επιτρέπει στις γυναίκες να διαχειριστούν την ασθένεια, διατηρώντας τον τρόπο ζωής τους, με το 74% των γυναικών να πιστεύει πως ένα πιο αραιό σχήμα δοσολογίας θα ταίριαζε καλύτερα με τον τρόπο ζωής τους1.

«Σήμερα υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών αγωγών κατά της οστεοπόρωσης» συμπληρώνει ο Δρ. Τροβάς. «Οι γυναίκες σε συνεργασία πάντα με το ιατρό τους έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν από θεραπείες που χορηγούνται ημερησίως, εβδομαδιαίως, μηνιαίως, ή ακόμα και ετησίως, μία πρόσφατη εξέλιξη που προσφέρει 100% συμμόρφωση του ασθενή και κατά συνέπεια αυξημένη ασφάλεια από τα κατάγματα.»


Αν_και_περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο πάσχουν από οστεοπόρωση3, συχνά η ασθένεια δεν αναγνωρίζεται και δεν διαγιγνώσκεται εξαιτίας της απουσίας συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι ασθενείς ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από την ασθένεια μόλις φτάσουν στο σημείο να σπάσουν κάποιο οστό. Οι σοβαρές συνέπειες της οστεοπόρωσης συχνά παραβλέπονται. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν πως η οστεοπόρωση οδηγεί σε σπάσιμο των οστών, αλλά φαίνεται πως κανείς δεν συνειδητοποιεί ότι το 20% των αντρών και γυναικών που είναι άνω των 50 ετών και έχουν υποστεί κάταγμα ισχίου, μπορεί να πεθάνουν μέσα σε ένα χρόνο εξαιτίας των συνεπειών του ατυχήματος4,5.

«Η αλήθεια είναι ότι οι Ελληνίδες αμελούν την υγεία των οστών τους και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένες όσον αφορά στην πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης. Ο Σύλλογος μας προσφέρει πραγματική στήριξη και ενημέρωση στον πολίτη, μέσω σεμιναρίων και άλλων προγραμμάτων που αφορούν τόσο στην πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση της ασθένειας. Προτρέπουμε όλο τον κόσμο να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας για μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση», τόνισε η κα Μέμη Τσεκούρα.

«Οι γυναίκες πρέπει να ασχοληθούν με την υγεία των οστών τους και να μιλήσουν με τον ιατρό τους για την θεραπεία που τους ταιριάζει καλύτερα», επισημαίνει η Ούρσουλα Άντρες. «Πρέπει να βρουν μια θεραπευτική αγωγή που όχι μόνο θα τις βοηθάει να προστατευτούν από την οστεοπόρωση χρόνο με το χρόνο, αλλά που θα ταιριάζει στις δραστήριες ζωές τους. Η συμβουλή μου στις γυναίκες που πάσχουν από την ασθένεια είναι να είναι ευτυχισμένες, να ενημερώνονται και να προσέχουν!»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) και του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση και με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.

Η έρευνα
Η έρευνα διεξάχθηκε τον Ιούλιο του 2008 από την ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας αγοράς Double Helix και έλαβε χώρα στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Μεξικό, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην έρευνα συμμετείχαν τηλεφωνικά 100 ιατροί και 200 γυναίκες με οστεοπόρωση (από 55 ετών και άνω) από κάθε χώρα. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 1500 άτομα.
Οι ασθενείς ρωτήθηκαν σχετικά με τις δικές τους εμπειρίες, ενώ οι ιατροί απάντησαν βάσει των εμπειριών με τους ασθενείς τους. Οι ιατροί και οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους.

Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας παρατίθενται στην έκθεση με τίτλο Timeless Women: The Campaign for Stronger Bones, την οποία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.fortimelesswomen.com. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Novartis.


Δηλώσεις της Ούρσουλα Άντρες
«Η οστεοπόρωση είναι ένας “αθόρυβος κλέφτης” που μπορεί να στερήσει τη δύναμη και την ενέργεια από τα οστά σας. Προσβάλλει γυναίκες (και άντρες!) όλων των ηλικιών, αλλά όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από την ασθένεια, μέχρι να σπάσουν τον καρπό ή να υποστούν κάταγμα στον γοφό τους.»
***
«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που υποστηρίζω την εκστρατεία TimelessWomen: TheCampaignforStrongerBones . Είναι μια εκστρατεία που απευθύνεται σε γυναίκες ανεξάρτητες όπως κι εγώ, που ζούμε με δράση, γεμάτες ζωή και δεν θέλουμε να αφήσουμε την οστεοπόρωση να μας τραβήξει πίσω ή να μας κρατήσει δέσμιες.»
***
«Όπως πολλοί άνθρωποι, ήξερα πολύ λίγα για την οστεοπόρωση πριν μου γίνει η διάγνωση. Όταν το έμαθα, σοκαρίστηκα και αρνούμουν να το πιστέψω! Η οστεοπόρωση δεν ταίριαζε σε κάποια σαν κι εμένα: ένα πρώην κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, που ταξίδευε, κολυμπούσε και περπατούσε μίλια ολόκληρα κάθε μέρα – κι έχει κι έναν κήπο να φροντίσει! Πίστευα πως θα μου στερούσε την όρεξή μου για ζωή.»
***
«Αυτή η έκθεση αποδεικνύει πως η οστεοπόρωση δεν χρειάζεται να μας κρατάει πίσω από την καθημερινή μας ζωή – αρκεί να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια θεραπεία που να σου ταιριάζει. Νιώθω τυχερή που με τη βοήθεια του ιατρού μου, μπορώ ακόμα να είμαι ο εαυτός μου, να ζω τη ζωή μου και να ασχολούμαι με δραστηριότητες που θέλω και περιμένω να είμαι σε θέση να τις κάνω.»
***
«Πρέπει, όμως, να είστε ενημερωμένοι, να προσέχετε και να μιλάτε με τον ιατρό σας. Η οστεοπόρωση δεν κατάφερε να με σταματήσει, δεν θα πρέπει να σταματήσει ούτε κι εσάς!»
***
«Αυτή η έκθεση αποσαφηνίζει όλες τις λανθασμένες ιδέες που μπορεί να επικρατούν για την οστεοπόρωση, όπως το ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση έχουν καμπούρα ή περπατάνε σκυφτές…. σαν γριούλες.... Νομίζω πως, αντίθετα, οι γυναίκες θέλουν να παραμείνουν δυνατές και δραστήριες κι όχι να ρίχνουν τους ρυθμούς τους καθώς γερνούν. Αυτή η αντίληψη κάνει κακό στις γυναίκες που πάσχουν από την ασθένεια και είναι κάτι που προφανώς πρέπει να αλλάξουμε!»
***
«Η οστεοπόρωση προσβάλλει μία στις τρεις γυναίκες, επομένως πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί για την ασθένεια, να μάθει να μιλά και να δραστηριοποιείται. Προτρέπω όλες τις γυναίκες άνω των 55 ετών να επισκεφθούν τον ιατρό τους και να κάνουν μια εξέταση οστών.»
***
«Μετά, εάν έχετε οστεοπόρωση, πρέπει να υιοθετήσετε και να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να δουλέψετε με τον γιατρό σας για να βρείτε μαζί την κατάλληλη θεραπεία για σας. Μια θεραπεία που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και που σας κάνει να νιώθετε άνετα.»