promotional banner

Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Αθήνας;


Ταυτότητα της έρευνας



Βασικός σκοπός της έρευνας είναι να παρακολουθήσει τις μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων και να εξετάσει τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η έρευνα υλοποιήθηκε κατά τους μήνες Απρίλιο – Ιούνιο του 2009, από τους σπουδαστές Διαιτολογίας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, με την επιστημονική συνδρομή του ΚΕ.Μ.Α.Κ. του ΙΕΚ ΔΟΜΗ (Κέντρο Μελετών, Ανάπτυξης και Καινοτομίας).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 951 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν αυτή των προσωπικών συνεντεύξεων μέσω δομημένου ερωτηματολογίου.

Συμπεράσματα

  • Το 76% των εφήβων μαθητών λαμβάνουν πρωινό στο σπίτι, πριν την έξοδό τους για το σχολείο. Από αυτούς το 82% λαμβάνει πρωινό 4-5 φορές την εβδομάδα, το 10% σχεδόν καθημερινά κι ένα 8% λαμβάνει πρωινό 1-3 φορές την εβδομάδα.
  • Από εκείνους που καταναλώνουν πρωινό το 52% πίνει καφέ ως ρόφημα στο πρωινό, το 33% γάλα, το 10% χυμό, το 3% τσάι και ένα 2% άλλο.
  • Το 97% των εφήβων μαθητών, καταναλώνει δεκατιανό (κολατσιό) στο σχολείο.
  • Από αυτούς το 60% αγοράζει από το κυλικεία των σχολείων, το 29% από καταστήματα (καφέ-σνακ- minimarket) πλησίον του σχολείου και το 11% λαμβάνει κολατσιό που προετοιμάζεται στο σπίτι.
  • Από τα είδη των κυλικείων και των άλλων καταστημάτων προτιμούν τα εξής: Τυρόπιτα κ.λ.π.: 35%, Χυμούς: 35%, Διάφορα Γλυκίσματα: 10%, Κρουασάν: 6%,Διάφορες σφολιάτες: 5%, Διάφορα Σνακ: 4%, Αναψυκτικά: 4%, Άλλο: 1%.
  • Το 95% των μαθητών, καταναλώνει καθημερινά τα απαραίτητα γεύματα.
  • Το 60% των εφήβων καταναλώνει κρέας 3-4 φορές την εβδομάδα, το 20% καθημερινά, 1-2 φορές την εβδομάδα το 19% και ένα 5%, 5-6 φορές την εβδομάδα.
  • Τα γεύματα των εφήβων περιλαμβάνουν ψάρι κυρίως 1 έως 2 φορές την εβδομάδα σε ποσοστό 59%, σπανιότερα 1 φορά το μήνα 39% και 3-4 φορές την εβδομάδα 2%.
  • Το 72% των εφήβων καταναλώνει όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα, το 20% σπανιότερα 1 φορά το μήνα, κι ένα 8% 3-4 φορές την εβδομάδα.
  • Το 69% καταναλώνει ζυμαρικά 3-4 φορές την εβδομάδα, το 28% 1-2 φορές εβδομαδιαίως κι ένα 3 & 5-6 φορές την εβδομάδα.
  • Το 91% των εφήβων μαθητών καταναλώνει φρούτα 3-4 φορές την εβδομάδα, το 6% καταναλώνει φρούτα 5-6 φορές την εβδομάδα κι ένα 3% καθημερινά.
  • Το 50% των εφήβων καταναλώνει γλυκά 3-4 φορές την εβδομάδα, το 25% καθημερινά, 1-2 φορές την εβδομάδα το 16%, 5-6 φορές την εβδομάδα 6% και καθόλου ένα 3%.
  • Το 71% των εφήβων μαθητών πραγματοποιούν ένα τουλάχιστον γεύμα την εβδομάδα σε κάποιο fast food, 4-5 γεύματα το 14%, 6-7 γεύματα το 1%, Καθημερινά το 5% και 2-3 γεύματα την εβδομάδα το 6%.
  • Ένα 7% των εφήβων καταναλώνει καθημερινά αλκοόλ, το 26% 1-2 φορές την εβδομάδα, το 15% 3-4 φορές την εβδομάδα κι ένα 6% 5-6 φορές την εβδομάδα.
  • Το 28% των εφήβων μαθητών δηλώνουν καπνιστές.
  • Το 82% των εφήβων μαθητών δηλώνουν ότι υπάρχει καθημερινά μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, ενώ σε ποσοστό 93% δηλώνουν ότι προτιμούν το σπιτικό φαγητό από το γεύμα έξω από το σπίτι.

Τέλος επισημαίνεται ότι η έρευνα καταγράφει σημαντικές μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων μαθητών γυμνασίων και λυκείων, κυρίως ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και των καθημερινών ρυθμών των μαθητών.

Οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων μαθητών, απέχουν από τα πρότυπα της μεσογειακής πυραμίδας διατροφής.

Ιδιαίτερα αυξημένα είναι επίσης τα ποσοστά των εφήβων που δηλώνουν καπνιστές και κυρίως των νέων που κάνουν συχνή χρήση αλκοόλ.