promotional banner

Τα ψάρια του γλυκού νερού κινδυνεύουν


Η νέα έκδοση της Κόκκινης Λίστας, με τα είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο, αναφέρει ότι το ένα τρίτο των ψαριών του γλυκού νερού σε ολόκληρο τον κόσμο, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Ο Ζαν- Κριστόφ Βιμ της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN),δήλωσε ότι τα πλάσματα που ζουν στο γλυκό νερό, έχουν αγνοηθεί εδώ και καιρό και πρέπει να ληφθούν μέτρα για μια πιο συνετή διαχείριση των υδατικών μας πόρων.

H IUCN, ένας διεθνής οργανισμό με έδρα τη Γενεύη και συμπεριέλαβε στη φετινή λίστα συνολικά 47.667 είδη ζώων και φυτών, ένα μικρό δείγμα από τα αρκετά εκατομμύρια είδη -κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα- που κατοικούν στον πλανήτη.

Το ένα τρίτο του συνόλου των ειδών που εξετάστηκαν διατρέχουν κίνδυνο.

Περισσότερο από το ένα πέμπτο των θηλαστικών, πάνω από το ένα τέταρτο των ερπετών και το 70% των φυτών. Οι αναλογίες αυτές παραμένουν περίπου αμετάβλητες σε σχέση με την έκθεση του 2008.

Η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη, επισημαίνουν οι συντάκτες της λίστας, αφού για το 14% των ειδών που εξετάστηκαν δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και πολλά είδη παραμένουν άγνωστα.