promotional banner

Αγάπη και πειθαρχία για ισορροπημένα παιδιά


Γράφει η Κιάρα Αθανασοπούλου

Η «σκληρή αγάπη» διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Τα παιδιά που ανατρέφονται με πειθαρχία αλλά και αγάπη έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιτυχημένα αλλά και έξυπνα.
Η έρευνα, που διεξήγαγε το «think tank» Demos, μελέτησε 9.000 οικογένειες και διαπίστωσε ότι το 13% εφαρμόζει την προσέγγιση «σκληρή αγάπη».



Δεν παίζει ρόλο αν οι γονείς είναι πλούσιοι ή φτωχοί ή αν τα παιδιά είναι υιοθετημένα, αλλά η συγκεκριμένη προσέγγιση ανατροφής δημιουργεί παιδιά τα οποία είναι πιο ικανά να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, να μην πάρουν «κατάκαρδα» μια απογοήτευση, να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να συγκεντρώνονται.

Επίσης, η έρευνα εκτιμά ότι το μοτίβο της ανατροφής παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι το εισόδημα ή το κοινωνικό υπόβαθρο.

Παρ’ όλα αυτά, το επίπεδο μόρφωσης των γονέων επηρεάζει θετικά τη διαμόρφωση χαρακτήρα των παιδιών, αλλά και ο θηλασμός μέχρι τους έξι μήνες.

Οι δεξιότητες του χαρακτήρα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή.

Δεξιότητες όπως η συμπάθεια, ο αυτοέλεγχος και η προσαρμογή καθορίζουν κατά 33 φορές περισσότερο το εισόδημα.

Ο Ρίτσαρντ Ρίβς, επικεφαλής στο Demos, εκτιμά ότι η «σκληρή αγάπη» είναι επιτυχημένη ως μέθοδος, γιατί «χτίζει» την αυτοπεποίθηση του παιδιού, αλλά και το μαθαίνει να σέβεται και να περιορίζεται.

«Το δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι δεν μπορούμε να έχουμε ακριβώς ό,τι θέλουμε αμέσως» αναφέρει ο Ρίβς, προσθέτοντας: «Σημαντικό είναι, επίσης, τα παιδιά να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στον κόσμο που πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε με σεβασμό. Αυτό είναι μάθημα ζωής, γιατί κανείς δε θέλει να συνεργάζεται ή να είναι παντρεμένος με έναν εγωιστή».

Η έρευνα συμπλήρωσε ότι το 8% προσέγγιζαν τα παιδιά τους με μια «φιλελεύθερη» ανατροφή, το 10% με αυταρχισμό και το 8% με πλήρη «ελευθερία». Τα υπόλοιπα ποσοστά δεν ανήκαν σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. Όπως και να έχει, τα κορίτσια που μεγαλώνουν με «σκληρή αγάπη» έχουν την τάση να αναπτύσσουν δεξιότητες ήδη από την ηλικία των πέντε.

«Η διαδικασία ανατροφής ενός παιδιού δεν είναι βραχυπρόθεσμη διαδικασία. Μεγαλώνοντας ένα παιδί σημαίνει ουσιαστικά να βλέπεις πέρα από το επόμενο λεπτό, την επόμενη ώρα ή τον επόμενο μήνα. Σημαίνει να βλέπεις στο μέλλον» υπογραμμίζει ο Ρίτσαρντ Ριβς.

[ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ]