promotional banner

Πόσο βλάπτει η συνταξιοδότηση την υγεία;


Η συνταξιοδότηση και η ολική αποχή από εργασία ενδεχομένως μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία, σύμφωνα με ...
αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 12.189 ανθρώπους ανακάλυψε ότι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν προσωρινή εργασία έχουν λιγότερες σοβαρές νόσους και παρουσιάζουν καλύτερη λειτουργικότητα. Τα ευρήματα παρέμειναν σημαντικά ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη η σωματική και ψυχική υγεία των συμμετεχόντων πριν από τη συνταξιοδότηση.

Η έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Maryland, δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Journal of Occupational Health Psychology.'

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 12.189 ανθρώπων ηλικίας 51 έως 61 ετών. Οι συμμετέχοντες έδιναν συνεντεύξεις κάθε 2 χρόνια, από το 1992, για διάστημα 6 ετών σχετικά με την υγεία τους, την οικονομική τους κατάσταση, το ιστορικό απασχόλησης και τη ζωή τους ως εργαζόμενοι ή ως συνταξιούχοι. Κατέγραψαν τις παθήσεις που εμφάνιζαν οι συμμετέχοντες και έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης και την οικονομική τους κατάσταση. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγιο για την ψυχική τους υγεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι που ανέλαβαν μετά τη συνταξιοδότηση κάποια δουλειά σχετική με την προηγούμενη ανέφεραν καλύτερη ψυχική υγεία σε σχέση με όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πλήρως.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε παρόμοια ενίσχυση της ψυχικής υγείας σε ανθρώπους που μετά τη συνταξιοδότηση δούλευαν σε δουλειές που δεν είχαν σχέση με την προηγούμενη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι όσοι συνταξιούχοι επιλέγουν εργασία σε διαφορετικό επίπεδο μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν σε διαφορετικό περιβάλλον εργασίας και να εμφανίσουν περισσότερο στρες.

Όπως φάνηκε, οι συνταξιούχοι με οικονομικά προβλήματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εργάζονται σε διαφορετικό πεδίο από αυτό του παρελθόντος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον
Dr Mo Wang είναι δύσκολο να ωφεληθεί ο συνταξιούχος από τη νέα δουλειά.

Οι ερευνητές προτείνουν όπου υπάρχει η δυνατότητα οι συνταξιούχοι να σκέφτονται την πιθανότητα επιλογής εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση.

[Journal of Occupational Health Psychology]