promotional banner

"Ξεκλείδωσαν" το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου


Το μυστικό ενός ευτυχισμένου γάμου προσπάθησαν να ανακαλύψουν βρετανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μπαθ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, όπως παρουσιάζονται στο European Journal of Operational Research, «κλειδί» για έναν επιτυχημένο γάμο είναι η σύζυγος να είναι πιο έξυπνη και τουλάχιστον πέντε χρόνια μικρότερη από το σύζυγο.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ένα τέτοιο ζευγάρι έχει περισσότερες πιθανότητες για μακροβιότερο γάμο, ειδικά αν κανείς από τους δύο δεν έχει στο ενεργητικό του διαζύγιο.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν συνεντεύξεις 1.500 ζευγαριών που είτε ήταν παντρεμένα, είτε είχαν «σοβαρή» σχέση. Οι πρώτες συνεντεύξεις έγιναν πριν από πέντε χρόνια.

Πέντε χρόνια μετά, επικοινώνησαν με 1000 από αυτά τα ζευγάρια, για να δουν τι είχε συμβεί στο μεταξύ.

Είδαν λοιπόν ότι τα ζευγάρια που η γυναίκα ήταν πέντε ή περισσότερα χρόνια μεγαλύτερη από τον άνδρα, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν από τα συνομήλικα ζευγάρια.

Οι πιθανότητες διαζυγίου ήταν ακόμα μικρότερες αν ο άνδρας είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια μεγαλύτερος από τη γυναίκα.

Τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα αν κανείς από τους δύο δεν είχε πάρει στο παρελθόν διαζύγιο και αν η γυναίκα είναι περισσότερο μορφωμένη από τον άνδρα.

Επίσης, τα ζευγάρια τα οποία είχαν και οι δύο χωρίσει στο παρελθόν, ήταν πιο σταθερά από αυτά στα οποία στο παρελθόν είχε χωρίσει μόνο ο ένας.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Εμάνουελ Φράγκνιερ και οι συνεργάτες του τόνισε ότι οι άντρες και οι γυναίκες επιλέγουν τους συντρόφους του βάσει των συναισθημάτων, της φυσικής έλξης, των κοινών ενδιαφερόντων και των κοινών αντιλήψεων.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι πιο «αντικειμενικοί» παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, η εκπαίδευση και η κουλτούρα του κάθε ανθρώπου, ίσως να βοηθούσαν στη μείωση του αριθμού των διαζυγίων.