promotional banner

Ερευνητές ανακάλυψαν τρόπο δημιουργίας καρδιακών κυττάρων


Ερευνητές που εξετάζουν τρόπους να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα σε είδη καρδιακών κυττάρων ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το 'κλειδί' της μετατροπής σε ένα σημαντικό είδος, σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια.

Ανακάλυψαν τα κύτταρα που δημιουργούν τους μυς των κοιλιών της καρδιάς στα ποντίκια και θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για να μετατρέψουν συνηθισμένα δερματικά ή κύτταρα αίματος σε αυτόν τον σημαντικό καρδιακό ιστό. Τα προγονικά αυτά κύτταρα θα μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καλύτερους τρόπους μελέτης των καρδιακών νόσων και της δοκιμής φαρμάκων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το εύρημα αυτό αποτελεί την έναρξη δημιουργίας μερών της καρδιάς για την αντιμετώπιση καρδιακών νόσων, δήλωσε ο Kenneth Chien, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Όπως δήλωσε, έχουν έτσι τα καθαρά κύτταρα, τα οποία μπορεί να επεκταθούν και να δημιουργήσουν κομμάτι μυός πλήρους λειτουργικότητας.

Τα βλαστικά κύτταρα είναι τα κύρια κύτταρα του οργανισμού που δημιουργούν σε άλλα διαφοροποιημένα κύτταρα και ιστούς. Πολλαπλασιάζονται έντονα στο εργαστήριο και ζουν σχεδόν αιωνίως, γεγονός που τα καθιστά ισχυρό όπλο. Όταν διευθετηθούν σωστά, τα κύτταρα αυτά μπορούν να σχηματίσουν καρδιακό ιστό, οστικό ιστό, αίμα ή άλλα κύτταρα. Καθώς όμως διαφοροποιούνται σε αυτούς τους ιστούς, χάνουν την αθανασία τους και την ικανότητα πολλαπλασιασμού.

Οι επιστήμονες επιθυμούν να λάβουν εμβρυικά βλαστικά κύτταρα από ασθενείς, να τα αναπτύξουν στο εργαστήριο και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν για έρευνα και θεραπείες.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε και απομόνωσε προγονικά κύτταρα σε έμβρυα ποντικών που οδήγησαν στην αποκλειστική ανάπτυξη μυός των κοιλιών-ενός από αρκετά είδη μυϊκών κυττάρων της καρδιάς.

Όπως δήλωσε ο Chien, αυτό είναι το είδος μυός στην καρδιά που προσπαθούν να δημιουργήσουν. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά τα κύτταρα για να δημιουργήσουν τμήματα ιστού που χτυπούσε όπως θα έπρεπε να χτυπά ένα κύτταρο καρδιάς.

Δήλωσαν ότι επειδή οι καρδιές των θηλαστικών είναι παρόμοιες θα πρέπει να είναι δυνατό να βρεθούν τώρα οι ανθρώπινες εκδοχές των κυττάρων αυτών για μελέτη.