promotional banner

Το Internet ενισχύει τη μνήμη των ηλικιωμένων!


Σημαντική αύξηση της εγκεφαλικής τους λειτουργίας έπειτα από εντατική χρήση του διαδικτύου παρουσίασαν συμμετέχοντες σε πείραμα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA).

Η αύξηση διαγνώστηκε σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διαδικασία της μνήμης και της λήψης αποφάσεων.

Αν και το δείγμα ήταν σχετικά μικρό, συμμετείχαν μόλις 24 άνθρωποι, τα αποτελέσματα ενθουσίασαν τους ερευνητές.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του πανεπιστημίου ζήτησε αρχικά από ανθρώπους ηλικίας από 55 έως 78 που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει εντατικά το Ιντερνετ για να ερευνήσουν θέματα του ενδιαφέροντός τους, να πραγματοποιήσουν μία σειρά από «ψαξίματα» στον παγκόσμιο ιστό, ενώ κατέγραφαν την εγκεφαλική λειτουργία τους με τη χρήση απεικονιστικών σαρωτών εγκεφάλου (fMRI).

Επίσης, τους ζητήθηκε να συνεχίσουν επί μία εβδομάδα να χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου μία ώρα την ημέρα, μέχρι να επιστρέψουν στο εργαστήριο για έναν δεύτερο έλεγχο με fMRI.

Κατά την πρώτη απεικόνιση παρατηρήθηκε αυξημένη λειτουργία των περιοχών που σχετίζονται με τη γλώσσα, την ανάγνωση, τη μνήμη και την όραση. Κατά τη δεύτερη απεικόνιση εμφανίστηκε, πέραν όλων των άλλων περιοχών που είχαν ενεργοποιηθεί και στην πρώτη, έντονη δραστηριότητα στις περιοχές της μέσης μετωπιαίας έλικας και της κάτω μετωπιαίας έλικας, δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη βραχυχρόνια μνήμη και με τη λήψη αποφάσεων.

Οπως δήλωσε ο Γκάρι Σμολ, καθηγητής ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του UCLA: «Ανακαλύψαμε ότι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι με μικρή εμπειρία στη χρήση μηχανών αναζήτησης, μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας και την ποιότητα αυτής».