promotional banner

Sex: 70 «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζει ένας ΑΝΔΡΑΣ [7]


Γράφει ο Θάνος Ασκητής

43. Πότε χρησιμοποιούμε ενδοπεϊκές ενέσεις για την αντιμετώπιση της στυτικής διαταραχής;

Οι ενδοπεϊκές ενέσεις χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που αποτύχει η φαρμακευτική αγωγή με χάπι. Ο ασθενής εκπαιδεύεται κατάλληλα, έτσι ώστε να είναι ικανός μόνος του να κάνει την ένεση. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν είτε έτοιμα σκευάσματα προσταγλανδίνης E1 είτε μείγματα ουσιών (παπαβερίνη, προσταγλανδίνη, φαιντολαμίνη).

Οι ενδοπεϊκές ενέσεις με τη χορήγηση παπαβερίνης έφεραν τις πρώτες θεραπείες στη στυτική ανεπάρκεια προσφέροντας σημαντική και ουσιαστική αποτελεσματικότητα στην ποιότητα και στη διάρκεια της στύσης. Οντας δύσκολη και προκαλώντας φόβο, η χρήση των ενέσεων περιορίστηκε, περιορίζοντας και τη «θεραπευτική» αξία τους (το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών χρηστών δυσφορούσε και εγκατέλειπε τη θεραπεία, πολλές φορές με τη σύμφωνη
γνώμη της γυναίκας συντρόφου, η οποία αγχωνόταν αλλά και τρόμαζε στο θέαμα της ένεσης και των παρενεργειών της κακής χρήσης - και όχι μόνο αυτό: αισθανόταν ένοχη για τη δοκιμασία στην οποία υπέβαλλε τον σύντροφό της).

44. Τι είναι η ενδοουρηθρική θεραπεία;

Στην ενδοουρηθρική θεραπεία, η αγγειοδραστική ουσία χρησιμοποιείται σε μορφή υπόθετου το οποίο τοποθετείται στην ουρήθρα και απορροφάται από τον ουρηθρικό βλεννογόνο.

45. Πότε χρησιμοποιούμε θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης;

Θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις τεκμηριωμένου υπογοναδισμού και μόνο ύστερα από αυστηρό εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο.

46. Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά η στυτική δυσλειτουργία;

H στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζεται χειρουργικά κυρίως με την τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων. Υπάρχουν πολλά είδη προθέσεων, αλλά σήμερα χρησιμοποιούμε κυρίως προθέσεις που αποτελούνται από τρία μέρη.

Αναλυτικότερα: υπάρχουν δύο κύλινδροι που τοποθετούνται στα σηραγγώδη σώματα, μία βαλβίδα που τοποθετείται στο όσχεο και ένα reservoir με υγρό που βρίσκεται δίπλα στην ουροδόχο κύστη. Ενεργοποιώντας τη βαλβίδα, υγρό από το reservoir έρχεται στους κυλίνδρους με αποτέλεσμα την πρόκληση στύσης. Μετά το πέρας της σεξουαλικής
πράξης, με τη βοήθεια του βαλβιδικού μηχανισμού το υγρό επιστρέφει στο reservoir, με αποτέλεσμα την αποδρομή της στύσης.

47. Πότε ενδείκνυται η τοποθέτηση ενδοπεϊκής πρόθεσης στον άνδρα που παρουσιάζει στυτική
διαταραχή;


Οι ενδοπεϊκές προθέσεις χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας αφού έχουν αποτύχει άλλες, λιγότερο επεμβατικές, θεραπείες.

48. Τι σημαίνει για τη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα η τοποθέτηση πρόθεσης;

H ενδοπεϊκή πρόθεση αποτελεί αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Κατ' αρχήν, ο άνδρας μπορεί να αποκτήσει στύση όταν αυτός το επιθυμεί και μετά το τέλος της ερωτικής πράξης να φθάσει σε μια φυσική κατάσταση πεϊκής χάλασης. Ο οργασμός και η εκσπερμάτιση σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζονται από τη λειτουργία του μηχανισμού αυτού.

49. Ποια είναι η στάση της γυναίκας απέναντι σε αυτές τις νέες παρεμβατικού τύπου θεραπευτικές τεχνικές;


Ας μην ξεχνάμε ότι όλες αυτές οι θεραπευτικές προσεγγίσεις με στόχο την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας στον άνδρα έχουν ως τελικό αποδέκτη την ίδια τη γυναίκα. H γυναίκα είναι εκείνη που με τη στάση και τη συμπεριφορά της καθορίζει τη σεξουαλική ζωή του άνδρα και τον βάζει πρωταγωνιστικά μέσα στη ζωή και στο κρεβάτι της.

Δεν θέλει φιλοσοφία το ότι ερωτήσεις του τύπου «μπορεί η γυναίκα με τη στάση της να ακυρώσει έναν άνδρα, όσο πετυχημένη και αν είναι η θεραπευτική του προσπάθεια;» ή «μπορεί η γυναίκα να βοηθήσει έναν άνδρα να λύσει οποιοδήποτε σεξουαλικό πρόβλημά του και να τον οδηγήσει στην πεποίθηση ότι η σεξουαλική ζωή είναι "δική μας" υπόθεση;» απαντώνται με ένα απόλυτο, κατηγορηματικό «ναι». Αυτά τα δύο ερωτήματα δείχνουν το πόσο σημαντικό και απόλυτα καθοριστικό ρόλο παίζει η συμπεριφορά της συντρόφου-γυναίκας σε οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία.

Αυτό προϋποθέτει βέβαια την ανάγκη να γνωρίζει η ίδια και να συμμετέχει σε όλες τις θεραπευτικές διαδικασίες και ιατρικές προτάσεις, έτσι ώστε να είναι ενήμερη και να μην αισθάνεται ότι πίσω από την πλάτη της ή με το δικό της σκοτάδι φωτίζεται ο θεραπευτικός δρόμος του άνδρα συντρόφου, χωρίς η ίδια να έχει άποψη και εικόνα του τι συμβαίνει και
γιατί γίνονται οι εν λόγω θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Sex: 70 «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζει ένας ΑΝΔΡΑΣ