promotional banner

Sex και καρδιακά προβλήματα


Η στυτική δυσλειτουργία στους άντρες δεν αποκλείεται να αποτελεί ένδειξη καρδιακής νόσου.

Οι άντρες που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικό έλεγχο και για καρδιαγγειακά νοσήματα, διότι μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη αυτών.
Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου του Μιλάνου με επικεφαλής το δρα Πιέρο Μοντόρσι έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 300 άντρες που έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία και είχαν αποφραγμένες αρτηρίες και διαπίστωσε ότι το 93% ανέφερε συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας μεταξύ ενός και τριών ετών πριν από την εκδήλωση στηθάγχης, δηλαδή του προκάρδιου πόνου που χαρακτηρίζει την παρουσία νόσου των στεφανιαίων αγγείων.
«Πολλοί ασθενείς με προβλήματα στύσης και πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης, αργά ή γρήγορα, οξέος στεφανιαίου επεισοδίου», εξηγεί ο Ιταλός ερευνητής.
Οι αποφραγμένες αρτηρίες έχουν επίπτωση και στο κυκλοφορικό σύστημα του πέους. Η στυτική δυσλειτουργία, λοιπόν, μπορεί να εκδηλωθεί νωρίτερα από την καρδιακή νόσο, διότι η πεϊκή αρτηρία έχει μικρότερη διάμετρο από τις στεφανιαίες αρτηρίες.
Ο δρ Μοντόρσι παρατήρησε επίσης ότι ο αριθμός των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας ήταν χαμηλότερος στους άντρες που είχαν υποστεί έμφραγμα και υψηλότερος στους ασθενείς με πολλές αποφραγμένες αρτηρίες ή χρόνιο στεφανιαίο σύνδρομο.
Η ηλικία, το χρόνιο στεφανιαίο σύνδρομο και η πολυαγγειακή στεφανιαία εμπλοκή είναι ανεξάρτητοι προγνωστικοί δείκτες στυτικής δυσλειτουργίας. Η υπέρταση, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, ο διαβήτης και η υπερχοληστεριναιμία είναι παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Οι περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας. Περίπου το 5% των 40άρηδων και το 25% των 65χρονων πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Όλοι, λοιπόν, οι πάσχοντες χωρίς καρδιακά συμπτώματα θα πρέπει να υποβάλλονται σε λεπτομερή έλεγχο για καρδιακά προβλήματα.