promotional banner

Η ΕΡΤ3 «συνελήφθη» να δίνει πλάνα στην Αστυνομία


Βοούν Τύπος και blogs της Θεσσαλονίκης από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ3 παραχώρησε στην Ελληνική Αστυνομία πλάνα των επεισοδίων από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το γεγονός γνωστοποιήθηκε και δημοσιοποιήθηκε από τους ίδιους τους εργαζομένους, που δηλώνουν αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ένταξης του Τρίτου Δημόσιου Καναλιού και του προσωπικού του στο δόγμα: «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι».

Μια εβδομάδα μετά, ο θόρυβος δεν έχει κοπάσει, ενώ στο θέμα επιμένει με σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», το οποίο αναφέρει: «Έκπληκτοι οι μοντέρ της ΕΤ3 αντίκρισαν στον χώρο εργασίας τους αστυνομικό- με στολή – να τους ζητά να του παραδώσουν ταινία με τα βιντεοσκοπημένα πλάνα από τις διαδηλώσεις- και τα επεισόδια- που έγιναν με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου… Σάλος στο κτίριο της Λεωφόρου Στρατού, στη Θεσσαλονίκη, καθώς πολλοί εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν διατυπώνοντας την άποψη πως «οι δημοσιογράφοι και οι εικονολήπτες δεν είναι πληροφοριοδότες της αστυνομίας», και πως «ο νόμος ορίζει ότι μόνον ύστερα από εισαγγελική εντολή δίδονται πλάνα στις διωκτικές αρχές».

«Πώς θα αντιμετωπίσουμε την ρετσινιά του ρουφιάνου που μας προσάπτουν, όταν κάποιοι διαδηλωτές διωχθούν με βάση πλάνα της ΕΤ3» σχολίασαν δημοσιογράφοι, ενώ οι ρεπόρτερ του καναλιού και οι οπερατέρ διατύπωναν τους φόβους τους για το τι τους περιμένει όταν επιχειρήσουν να καταγράψουν πλάνα από επόμενη διαδήλωση.

Η ιστορία βγήκε στα blogs, εκδόθηκε ανακοίνωση ομάδας εργαζόμενων της ΕΡΤ3, ενώ ακολούθως υπήρξε παρέμβαση της ΠΟΣΠΕΡΤ από την Αθήνα, με ανακοίνωση της οποίας καταγγέλλεται το γεγονός και ζητείται η διεξαγωγή ΕΔΕ (Ένορκης διοικητικής εξέτασης) για να βρεθούν οι υπεύθυνοι», αναφέρει η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Εργαζόμενοι σε εγρήγορση

Όλα βγήκαν στο φως όταν ο συνδικαλιστικός φορέας εργαζομένων της ΕΡΤ3, «Απόπειρα για μια Αυτοοργανωμένη Συνδικαλιστική Δράση», απέστειλε στην ΠΟΣΠΕΡΤ, στις 9 Δεκεμβρίου, την ακόλουθη καταγγελία, η οποία αναρτήθηκε αυτούσια και στο blog της δημοσιογραφικής παράταξης ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. (http://asyntaxtostypos.wordpress.com)

«Καταγγέλλουμε την ενέργεια της διοίκησης της ΕΤ3 να δώσει πλάνα στην αστυνομία από τις κινητοποιήσεις, που «τραβήχτηκαν» από τα συνεργεία της. Με επίκληση «εντολή άνωθεν» στη συνάδελφο μοντέρ, εμφανίστηκε ένστολος αστυνομικός με διαθέσιμο εργαζόμενο της διοίκησης και ζητήθηκε να γίνει προβολή των πλάνων από τις διαδηλώσεις και παραδόθηκε αντίγραφο στην αστυνομία».

Είμαστε εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και όχι πληροφοριοδότες της αστυνομίας…

Συνάδελφοι, συναδέλφισες πρέπει να υπάρξει αντίδραση-καταδίκη στις επιλογές της διοίκησης. Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας που κινητοποιείται και όχι φερέφωνα της κάθε εξουσίας. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να υπηρετεί την πολυφωνική ενημέρωση και να είναι φιλόξενο βήμα ώστε να εκφράζονται όλες οι απόψεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην καταγγελία.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταδικάζει, η ΕΣΗΕΜ-Θ συνεδριάζει…

Το θέμα απλά τέθηκε στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΜΕΘ, την περασμένη Τετάρτη, αλλά δεν συζητήθηκε επί της ουσίας…Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η Ένωση Συντακτών θα επανέλθει στο θέμα στην προσεχή συνεδρίαση και τι στάση θα τηρήσει τελικά.

Πάντως, η ΠΟΣΠΕΡΤ έσπευσε να καταδικάσει το περιστατικό, εκδίδοντας στις 10 Δεκεμβρίου ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται αυτούσια η καταγγελία των εργαζομένων, και που καταλήγει:

«Η θέση της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι ότι το παραπάνω περιστατικό πρέπει να ερευνηθεί άμεσα με την διεξαγωγή ΕΔΕ. Αν όντως ισχύουν όσα απορρέουν από την ανακοίνωση των εργαζομένων, θα πρέπει να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΣΠΕΡΤ προτρέπει τους εργαζόμενους να αποτείνονται στα συνδικαλιστικά τους όργανα, όταν τους ζητείται να προβούν σε ενέργειες, οι οποίες εκφεύγουν των καθημερινών καθηκόντων τους.

Με αυτό το πνεύμα επισημαίνουμε ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν θα δέχεται αδιαμαρτύρητα ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ αποφάσεις που εμφανίζονται ως υπεύθυνοι οι εργαζόμενοι της βάρδιας.

Τέλος εκτιμούμε ότι το θέμα αποτελεί μια πρόκληση ανεγκέφαλων - εγκεφάλων εναντίον της ΕΡΤ, των εργαζομένων της καθώς και κατά της νέας διοίκησης, εναντίον των οποίων σε τελευταία ανάλυση στρέφεται το περιστατικό».

Διατάχθηκε ΕΔΕ

Και όλα αυτά ενώ πυκνώνουν οι φωνές στη Θεσσαλονίκη που λένε ότι πρόκειται για συντηρητικές επιλογές της Διοίκησης της ΕΡΤ3, που δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί και παραμένει στη θέση της, επιμένοντας στη δεξιά νοοτροπία της.

Ωστόσο, την Παρασκευή, η Γενική Διευθύντρια της ΕΡΤ3 εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται- έπειτα από τα δημοσιεύματα στον τύπο και τα blogs- ότι γνώριζε το γεγονός, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη για την εντολή στους μοντέρ. Επίσης, διατείνεται ότι «τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες και ότι διατάχτηκε ΕΔΕ για την διερεύνηση των καταγγελιών…».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» http://asyntaxtostypos.wordpress.com

[tvxs.gr]