promotional banner

400.000 δανειολήπτες για ρύθμιση χρεών


Γράφει ο Δ. Σ. Κανέλλης

-Οι τράπεζες δεν αποκλείουν το ποσοστό των καθυστερούμενων οφειλών στις πιστωτικές κάρτες να ξεπεράσει το 25%.

Εφιαλτικά σενάρια για δάνεια που έχουν «χτυπήσει κόκκινο» σε 400.000 δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και θα σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών εξυφαίνονται στα επιτελεία των τραπεζών.

Τα τραπεζικά στελέχη βλέπουν καθημερινά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των δανείων και ειδικότερα των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων να αυξάνονται δραματικά. Ηδη κάνουν λόγο για επισφάλειες πάνω από 10% στο σύνολο (δηλαδή άνω των 23 δισ. ευρώ) και έπεται συνέχεια, καθώς εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν το 20% οι καθυστερούμενες οφειλές στο πλαστικό χρήμα και τα καταναλωτικά δάνεια.

Το φαινόμενο της στάσης πληρωμών των ελληνικών νοικοκυριών έχει λάβει σήμερα τεράστιες διαστάσεις, αφού οι καθυστερήσεις αυξάνονται πλέον δραματικά μήνα με τον μήνα.

Ηδη στα στεγαστικά δάνεια οι καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 54% τον περασμένο Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, ενώ στα καταναλωτικά οι καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 69,9%.

4,1 δισ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, μέσα σε έναν χρόνο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών για καταναλωτικά δάνεια προς τις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 70%. Συγκεκριμένα, στις 30/09/2008 ήταν 33,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε καθυστέρηση ήταν το 6,9% (2,3 δισ. ευρώ), ενώ στις 30/09/2009 ήταν 34,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε καθυστέρηση ήταν το 11,7% (4,1 δισ. ευρώ).

Αντίστοιχα, για τα στεγαστικά δάνεια: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί κατά 54% μέσα σε έναν χρόνο. Συγκεκριμένα, στις 30/09/2008 ήταν 65,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε καθυστέρηση ήταν το 4,6% (3 δισ. ευρώ), ενώ στις 30/09/2009 ήταν 72,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε καθυστέρηση ήταν το 6,9% (5,1 δισ. ευρώ).

Στα επιχειρηματικά δάνεια οι καθυστερήσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο εκτιμώνται στα 11 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των καθυστερούμενων οφειλών πάνω από 90 ημέρες σε όλα τα δάνεια, στα 19,2 δισ. ευρώ και τον Οκτώβριο το συνολικό ποσό να έχει ανέλθει στα 23 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες όμως εκτιμούν ότι η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει προς το χειρότερο, εκτιμώντας πλέον ότι αλλάζουν τα δεδομένα προς το χειρότερο μήνα με τον μήνα, θεωρώντας ότι όσο εξακολουθεί η ίδια κατάσταση στην οικονομία, δεν αποκλείεται το ποσοστό των καθυστερούμενων οφειλών να ξεπεράσει και το 25%.

Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι επειδή τα τελευταία 2 χρόνια τα μισά σχεδόν καταναλωτικά δάνεια αφορούσαν συγκέντρωση οφειλών, κυρίως από κάρτες, τώρα θα «χτυπηθεί» συνολικά η καταναλωτική πίστη.

Οπως μας έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατο τραπεζικό στέλεχος «σε λίγο αυτοί που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους θα είναι η μειοψηφία», συνδέοντας ευθέως αυτήν τη συμπεριφορά και τα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε συνάντηση της αρμόδιας υπουργού Λούκας Κατσέλη με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και όπως τόνισε η υπουργός «τα νομοσχέδια που αφορούν τη ρευστότητα της αγοράς και την υπερχρέωση των νοικοκυριών θα κατατεθούν χωρίς μεγάλες αλλαγές, αλλά με μικροτροποποιήσεις στις ρυθμίσεις τους».

Πιστωτικές
200 εκ. ευρώ τον μήνα τα νέα χρέη

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν 11 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Visa και οι οφειλές στις τράπεζες προσεγγίζουν τα 9,8 δισ. ευρώ.

Η αδυναμία αποπληρωμής των πιστωτικών καρτών έχει αυξηθεί λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά και της ακρίβειας και της αύξησης της ανεργίας, ενώ πολλά ελληνικά νοικοκυριά ζουν με δανεικά από τις πιστωτικές τους κάρτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι αναλήψεις μετρητών από τις κάρτες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ τον μήνα! Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ανάληψη μετρητών μέσω πιστωτικών καρτών έχει υψηλό επιτόκιο (συνήθως 2 μονάδες πάνω από επιτόκιο αγορών).

Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα μεγάλο μέρος των χρηστών πλαστικού χρήματος δηλώνει πως, όταν έρθει ο λογαριασμός, «αγχώνεται» και νιώθει υπερβολική πίεση, αφού δυσκολεύεται να πληρώσει ακόμα και την ελάχιστη μηνιαία δόση -ούτε λόγος φυσικά δε γίνεται για την ολική εξόφληση των χρεών του.

Απώλειες
Οπως υποστηρίζουν στελέχη των τραπεζών, οι αυξημένες καθυστερήσεις στις πιστωτικές κάρτες σημαίνουν απώλειες και για την κερδοφορία των τραπεζών. Διότι όταν ξεπερνά τις 90 μέρες η καθυστέρηση τότε οι προβλέψεις που θα πρέπει να λάβει η τράπεζα είναι πολύ υψηλότερες (σε σχέση π.χ. με τα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια).

Υπάρχουν δε τράπεζες που προχωρούν άμεσα στη διαγραφή των καθυστερούμενων οφειλών για να κρατούν τα ποσοστά καθυστερήσεων σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα μπορούν.

Για το νομοσχέδιο
Κατσέλη και Προβόπουλος στα... χαρακώματα

Σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά των τραπεζών, εκφράστηκαν επί του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων και τη ρευστότητα στην αγορά, το οποίο βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας από την αρμόδια κοινο­βουλευτική επιτροπή. Ενστάσεις τις οποίες συμμερίζεται και ο διοικη­τής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Προβόπου­λος.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, δήλωσε ότι αρκετές από τις διατάξεις θα δυσχεράνουν αντί να αναθερμάνουν την οικονομία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ουσια­στικά είναι ανεφάρμοστες στην πράξη.

Στην ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Ράπανος ανέφερε ότι οι διατάξεις αυτές δεν είναι συμβατές με τη διεθνή πρακτική και τους πιστωτικούς κανόνες και πρόσθεσε ότι οι ρυθμί­σεις θα δημιουργήσουν πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες, το οποίο εν συνεχεία θα μετακυλιστεί στην ίδια οικονομία, μέσω του περιορισμού των χρηματοδοτήσεων.

Κόντρα υπουργείου Οικονομίας και Τράπεζας της Ελλάδος ξέσπασε με αφορμή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Γιώργος Προβόπουλος συντάχθηκε με την ένωση ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών με τη σημερινή του μορφή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και ως εκ τούτου, στη συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως κατά βάση συμφωνεί με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και συμμερίζεται την ανάγκη διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, ωστόσο -ανακοίνωσε- ότι έχει δώσει στην υπουργό σειρά επισημάνσεις, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες. Επίσης, ζητεί υποβολή του νομοσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για διατύπωση σχετικής γνώμης.

Αμεση ήταν η αντίδραση της κ. Λούκας Κατσέλη, η οποία ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έλαβε υπόψη και συμπεριέλαβε στις τελικές ρυθμίσεις για τις ενήμερες οφειλές τις παρατηρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, η υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως αύριο, θα αποσταλεί στην ΕΚΤ το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών για τη διατύπωση σχετικής γνώμης.

[EΘΝΟΣ]