promotional banner

5 Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί για να ξεχάσετε την κρίση!


Γράφει η Γιώτα Δημητριάδη

Αν ανήκετε σ’ αυτούς που θέλουν να πάνε κάπου τις γιορτές και σκέφτονται τα χρήματα ή απλά δε θέλετε να ακολουθείτε τους πολλούς και ψάχνετε ένα μέρος πρωτότυπο και εναλλακτικό να επισκεφτείτε. Το cosmo σκέφτηκε, έψαξε και σας προτείνει πέντε προορισμούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαμηλές τιμές!

Ονειρούπολη – Δράμα

Το χωριό του Αγ. Βασίλη!


Ναι, κυρίες και κύριοι, ο Άγιος Βασίλης ζει στην Ονειρούπολη της Δράμας! Καλά διαβάσατε, αν επισκεφτείτε το κέντρο της Δράμας, τον κατάφυτο κήπο και τη πλατεία Ελευθερίας θα δείτε με τα ματιά σας το χωριό του Αγίου Βασίλη!

Χαριτωμένα ξύλινα σπιτάκια, διάσπαρτα μέσα στο πάρκο, φιλοξενούν δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες στο «Ταχυδρομείο» της Ονειρούπολης τα πιτσιρίκια γράφουν γράμματα στον Αη Βασίλη, στο «Εργαστήρι του Αη Βασίλη», με μπογιές, χρώματα και αυτοκόλλητα δημιουργούν επιτραπέζια παιχνίδια, και στο «Σπίτι του Αρκτούρου» εθελοντές της περιβαλλοντικής οργάνωσης βοηθούν τους μικρούς τους φίλους να φτιάξουν αρκουδάκια από πηλό.

Στο «Ατελιέ των Ξωτικών», ένα από τα πιο αγαπημένα των παιδιών, οι βοηθοί του Αη Βασίλη ζωγραφίζουν τα πρόσωπα των παιδιών και τα μετατρέπουν σε μικρά ξωτικά. Στο δε «Σπίτι του Αη Βασίλη» τούς δίνεται η ευκαιρία να συναντήσουν τον αγαπημένο Aγιο αυτοπροσώπως.

Aυτά είναι μερικά μόνο από τα σπιτάκια-δραστηριότητες που μπορούν να επισκεφτούν οι μικροί φίλοι της παραμυθένιας πολιτείας μαζί με το καρουζέλ, το τρενάκι και τα πολλά ακόμη παιχνίδια. Παραδοσιακές πίτες και πιροσκί από τις γυναίκες της περιοχής, τοπικά λουκάνικα και φθηνό χύμα κρασί συμπληρώνουν το σκηνικό και μικροί-μεγάλοι ζουν μια εορταστική κατάσταση, εφάμιλλη αντίστοιχων ευρωπαϊκών

Με τόσο πολλές δραστηριότητες την περίοδο των Χριστουγέννων, τα τελευταία χρόνια η ακριτική Δράμα έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χειμερινούς προορισμούς.

Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο και το φυσικό κάλλος της περιοχής, η Δράμα είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα, που καταφέρνει να διατηρεί, ένα τόσο όμορφο, φυσικό πάρκο όπως αυτό της Αγ. Βαρβάρας.

Βασιλίτσα –Γρεβενά

Η Βασίλισσα του χιονιού!

Αν πάλι θεωρείτε πως δε μπορείτε να κάνετε, χριστουγεννιάτικες διακοπές χωρίς να εξασκήσετε το αγαπημένο σας σκι. Έχουμε και εδώ τη λύση, που ακούει στο όνομα Βασιλίτσα!

Όνομα και πράγμα, αφού μιλάμε, για μια «βασίλισσα» του χιονιού!

Το Εθνικό χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, καθώς διαθέτει ήδη από τις μεγαλύτερες πίστες, ενώ και με τα νέα έργα αναβαθμίστηκαν σημαντικά και οι προσφερόμενες υπηρεσίες.

Η Βασιλίτσα βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, προς το βορειοδυτικό άκρο του νομού και χάρις στην άριστη ποιότητα και μεγάλη διάρκεια χιονιού, αλλά και τις άρτιες πίστες, έγινε πολύ γρήγορα γνωστό και απέκτησε φανατικούς επισκέπτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία πενταετία η κίνηση των επισκεπτών είναι αυξανόμενη και περισσότερη από την αναμενόμενη, ενώ σε ημέρες αιχμής στη Βασιλίτσα επικρατεί το αδιαχώρητο. Έτσι αναμφίβολα η λειτουργία του χιονοδρομικού έφερε αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού σ’ όλο το νομό.

Πριν πάντως ανηφορήσετε για τη Βασιλίτσα κλείστε κάποιο κατάλυμα ή δωμάτιο στις μεγάλες αλλά και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τους δεκάδες ξενώνες που βρίσκονται σε μία ζώνη 20-30 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο ή ακόμη και μέσα στα Γρεβενά.

Καλάβρυτα, ένα ξεχωριστό χιονοδρομικό!

Τα Καλάβρυτα ιστορικά εμφανίζονται το 776 π.χ. με το όνομα Κυναίθη. Το όνομα φανερώνει την έφεση των κατοίκων για το κυνήγι. Η Κυναίθη τοποθετείται Ν.Α. των σημερινών Καλαβρύτων στο χώρο μεταξύ του εξωκλησιού του Αγίου Κωνσταντίνου και του Κάστρου

Το σημερινό τους όνομα που εμφανίστηκε με την φραγκοκρατία οφείλεται στις καλές και δροσερές πήγες που έτρεχαν μέσα και έξω από την πόλη. Είναι κτισμένα σε υψόμετρο 756 μέτρων από τη θάλασσα στη σκιά του Χελμού σε προνομιακή θέση γεμάτη από έλατα.

Στην Επαρχία Καλαβρύτων μπορείτε να επισκεφτείτε πολύ σημαντικά θρησκευτικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, φυσιολατρικά και τουριστικά αξιοθέατα. Με πρώτο και καλύτερο για τις χριστουγεννιάτικες αποδράσεις σας το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, το οποίο βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του Χέλμου σε υψόμετρο 1700μ (Ξερόκαμπος) έως 2340μ (Νεραιδοράχη). Υπάρχει και εδώ πλούσιο χιονισμένο τοπίο!

Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το 1988 και διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού καθώς και σχολή σκι. Απέχει 14 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 203 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Τέλος, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, διοργανώνεται ρεβεγιόν στη μεγάλη σάλα του Chalet, στο Ξερόκαμπο Χελμού (υψομ 1750 μ). με πλούσιο μπουφέ, ποτά, σαμπάνιες, βασιλόπιτες, μουσική, χορό, πυροτεχνήματα και πολλά happenings σας περιμένουν για μια αξέχαστη υποδοχή του νέου έτους 2010...

Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα!

Η Ξάνθη δεν αξίζει μόνο για το καρναβάλι της. Μπορεί γι’ αυτό να είναι κυρίως γνωστή αλλά τα χρώματα και τα αρώματα που μαγεύουν τον επισκέπτη ζουν πάντα εκεί! Νομίζω είναι κυρίως η ατμόσφαιρα της πόλης, η οποία ταιριάζει απίστευτα και με το εορταστικό κλίμα των ημερών και σε κάνει να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι πολύ μακριά απ’ όλα όσα καθημερινά σε κουράζουν.

Η Ξάνθη είναι πόλη της Θράκης, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς Ροδόπης, στην αρχή της πεδιάδας η οποία εκτείνεται προς τα νότια μέχρι το Θρακικό πέλαγος. Είναι το εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής και με ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της, είναι η πολυπολιτισμικότητα και η αρμονική συνύπαρξη του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου.

Η σύγχρονη πόλη αποτελεί πόλο έλξης για την καθημερινή ζωή. Καταστήματα, πλατείες, πάρκα, κέντρα διασκέδασης όπως καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ, με υπέροχη αισθητική, ζαχαροπλαστεία με γλυκά τα οποία είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη με ιδιαίτερες γεύσεις όπως αυτή της καριόκας και του σαραγλί.

Η διασκέδαση, άλλο ένα κομμάτι της καθημερινότητας, χαρακτηρίζεται έντονη. Διαθέτει μια ξεχωριστή ζωντάνια και πολυχρωμία: στέκια νεολαίας, κινηματογράφοι, μπαράκια κ.α.

Στην περιοχή της Ξάνθης παράγεται ο φημισμένος σε όλο το κόσμο αρωματικός καπνός Μπασμάς. Παλαιότερα την αποκαλούσαν «αρχόντισσα» λόγω του πλούτου που επέφερε το καπνεμπόριο και με τον τρόπο αυτό έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου και απέκτησε αίγλη και μεγάλη φήμη. Οι καπναποθήκες οι οποίες σώζονται έως σήμερα χαρακτηρίζονται αρχιτεκτονικά ¨μεγαθήρια¨ τα οποία αφηγούνται τις παλαιές δόξες και την οικονομική άνθιση της πόλης αλλά και της περιοχής.

Στενή Ευβοίας


Δόσεις οξυγόνου!


Η Στενή είναι ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας. Ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας, κτισμένο στις παρυφές της Δίρφυς, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, 30χλμ. Από τη Χαλκίδα.

Η πρώην κοινότητα Στενής έχει 1.280 κατοίκους, είναι η έδρα του Δήμου Διρφύων και αποτελείται από τρεις οικισμούς. Την Πάνω και Κάτω Στένη, και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου (Σκουντέρι). Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του πυκνόκτιστου χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα νερά. Πολλά μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις παραδοσιακές ταβέρνες.

Ούτε εδώ αγαπητέ ταξιδιώτη θα σου λείψουν τα χιόνια! Διότι 8 μόλις χιλιόμετρα από τη Στενή συναντάμε το Ορειβατικό Καταφύγιο, όπου μπορείτε να μείνετε και από κει να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας!

Αν ανήκετε στους καλοφαγάδες και σ’ αυτό το σημείο η Στενή θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Με τις πολλές ταβέρνες και τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, που δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο.

[cosmo.gr]