promotional banner

Νέα γρίπη: Περίσσεψαν εμβόλια αξίας 60 εκατ. ευρώ!


Αιτία η απροθυμία των Ελλήνων να εμβολιαστούν. Την ακύρωση της παραγγελίας διαπραγματεύεται το υπουργείο Υγείας.

Την ακύρωση της παραγγελίας οκτώ εκατομμυρίων εμβολίων για τη νέα γρίπη, το κόστος της οποίας φτάνει περίπου τα 60.000.000 ευρώ, διαπραγματεύεται το υπουργείο Υγείας, έπειτα από τη διαπιστωμένη απροθυμία του ελληνικού πληθυσμού να εμβολιαστεί.

Όπως ανέφερε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την ακύρωση της παραγγελίας των εμβολίων, η οποία, όπως υποστήριξε η υπουργός, έγινε στο παρά πέντε των εκλογών. Κύρια αιτία, σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, ήταν το γεγονός ότι η χώρα, και συγκεκριμένα ο τομέας της υγείας, έχει ανάγκη τα 60.000.000 ευρώ.

Όπως τονίζει ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος της Α΄ Παθολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Κολάρας, “φαίνεται πως η εν λόγω παραγγελία αφορά τη δεύτερη παρτίδα εμβολίων, που παραγγέλθηκαν όταν δεν είχε διευκρινιστεί αν θα πρέπει να κάνουμε μία ή δύο δόσεις του εμβολίου. Τώρα, όμως, γνωρίζουμε ότι μία δόση είναι αρκετή, οπότε τα επιπλέον εμβόλια είναι περιττά”.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, μέχρι τώρα εμβολιάστηκαν 340.526 άτομα. Όπως τονίζεται, ο αριθμός αυτός δεν είναι ικανός, για να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά της γρίπης για το γενικό πληθυσμό. Ως εκ τούτου, ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί για ακόμη τρεις μήνες. “Ένα πολύ χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάστηκε, και για αυτό ευθύνεται κυρίως η αντιπαλότητα των γιατρών αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου”, τονίζει ο κ. Κολάρας. “Διάφοροι γιατροί εμφανίστηκαν στις τηλεοράσεις ιδιαίτερα επιθετικοί εναντίον του εμβολίου, χωρίς ωστόσο να έχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να στηρίξουν την άποψή τους”, προσθέτει.

Όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές, στην Ελλάδα έχουν νοσήσει περίπου 1.000.000 άνθρωποι. Παρότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα σημαντικές παρενέργειες σε κάποιον από τους εμβολιασμένους, πέραν από κάποιες τοπικές παρενέργειες, όπως πόνος στο σημείο του εμβολίου, ο γενικός πληθυσμός δεν πείστηκε για την ασφάλειά του.


58 οι νεκροί από τη νέα γρίπη

Τα 58 έφτασαν χθες τα θύματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για έναν άντρα 42 ετών, με ιστορικό αναπνευστικού νοσήματος, και για μία γυναίκα 81 ετών, με υποκείμενα νοσήματα (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη).

Ένα αγοράκι έξι μηνών εισήχθη χθες σε μονάδα εντατικής θεραπείας με σοβαρές επιπλοκές από τη νέα γρίπη. Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ, η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη, αφού η υγεία του είναι επιβαρημένη λόγω ιστορικού μυοκαρδιοπάθειας. Ακόμη τρεις άντρες, από 65 έως 72 ετών, εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην εντατική, με τον ιό της νέας γρίπης. Ο 65χρονος δεν έχει υποκείμενο νόσημα, ενώ οι άλλοι δύο ασθενείς έχουν ιστορικό καρδιοαναπνευστικών παθήσεων.

Εξάλλου, ήδη από χθες, άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά κρεβάτια εντατικής θεραπείας σε συνολικά 20 νοσοκομεία όλης της χώρας. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρόκειται για συνολικά 60 κλίνες, οι οποίες θα ανοίξουν έως τις αρχές Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, προς το παρόν θα ανοίξουν πέντε κλίνες, εκ των οποίων δύο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, δύο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών και μία στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Καβάλας.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, προκειμένου να ανοίξουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 200 νοσηλευτών. Πάντως, στις αρχές Ιανουαρίου, αναμένεται και η πρώτη μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για πρόσληψη με σειρά προτεραιότητας περίπου 3.100 νοσηλευτών στα νοσοκομεία της χώρας.

[ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ]