promotional banner

Κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ


Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 60 ευρώ, περίπου, θα διεκδικήσει η ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες,...ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος θα απευθύνει πρόσκληση προς τις εργοδοτικές οργανώσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια «άτυπη» πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κατώτατος μισθός (του ανειδίκευτου εργάτη) είναι 740 ευρώ. Η ΓΣΕΕ θα ζητήσει ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 800 ευρώ (μικτά) και στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις να ξεκινήσουν με κατώτατο όριο τα 800 ευρώ.

Ο ΣΕΒ προτείνει αυξήσεις περίπου 2% ή 15 ευρώ, ώστε να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 755-760 ευρώ και «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων στο ύψος της εθνικής σύμβασης.
Σε ό,τι αφορά τους βασικούς μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που αφορούν στους αμειβόμενους με την ΕΓΣΣΕ εργαζόμενους οι οποίοι έχουν και πολυετίες, η ΓΣΕΕ θα διεκδικήσει μικρότερες αυξήσεις, πάνω από τον πληθωρισμό.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις εμφανίζονται διατεθειμένες να δώσουν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, ενώ εμφανής είναι η επιθυμία ορισμένων πλευρών για την «αποδέσμευση» της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης από τις κλαδικές.