promotional banner

9 λόγοι για τους οποίους θα μείνει αξέχαστο το 2009


Για πολλούς το έτος που αποχαιρετούμε είναι μια ιστορική χρονιά, καθώς το 2009 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, έγινε στην Κοπεγχάγη η διάσκεψη του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και εκλέχτηκε ο Barack Obama, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τη χρονιά αυτή εορτάστηκαν επίσης τα είκοσι χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Μια ματιά σε εννιά πράγματα που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε!

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έλαβαν μέρος στη διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο με στόχο μια συμφωνία, που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο και θα σώσει τον κόσμο από τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλλαγή του κλίματος.

Μετά από πολλές δοκιμασίες, τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας την 1η Δεκεμβρίου, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και χορηγώντας νέες αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά από 2 χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ ευρωβουλευτών και υπουργών του Συμβουλίου της ΕΕ, επιτεύχθηκε συμφωνία ως προς το πακέτο των τηλεπικοινωνιών, που περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των χρηστών του Διαδικτύου, όπως ζητούσαν οι ευρωβουλευτές.

Το 2009 γιορτάστηκε η εικοστή επέτειος από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επανάσταση που επέφερε τεράστιες αλλαγές στην Ευρώπη.

Οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πρώτη φορά άτομο από την Ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας και ακτιβιστή της «Αλληλεγγύης» Jerzy Buzek.

Οι ευρωπαίοι πολίτες εξέλεξαν το έβδομο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισήλθε για τα καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ιστοσελίδες, μεταξύ άλλων, στο Facebook, το MySpace, το Twitter και το Flickr.

Ο Barack Obama, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Βόρειας Αμερικής, ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Μετά από τη διαφορά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σχετικά με το κόστος του φυσικού αερίου, το έτος ξεκίνησε με πολύ κρύο. Σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία και εργοστάσια σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έμειναν χωρίς θέρμανση.

[ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ]