promotional banner

Περιορισμένη προστασία προσφέρει το εμβόλιο κατά του AIDS


Νέα αποτελέσματα από την πρώτη επιτυχή παγκόσμια δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου κατά του AIDS επιβεβαιώνουν ότι είναι οριακά αποτελεσματικό και υποδεικνύουν ότι η προστασία του έναντι του ιού μπορεί να εξασθενήσει με τον καιρό.

Ωστόσο, ερευνητές θεωρούν συναρπαστικά τα ευρήματα, καθώς εκτιμούν ότι τα δείγματα αίματος από τη δοκιμή μπορεί ενδεχομένως να δείξουν τον τρόπο παρασκευής εμβολίου που θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό.

Τα αποτελέσματα επίσης δείχνουν ότι το εμβόλιο ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στο γενικό πληθυσμό παρά σε αυτούς που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, όπως ομοφυλόφιλοι άντρες και χρήστες ουσιών οι οποίοι κάνουν ενδοφλέβια χρήση.

Για πρώτη φορά ένα εμβόλιο κατά του AIDS δοκιμάστηκε κυρίως σε ετεροφυλόφιλους που βρίσκονταν σε μέτριο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Οι γιατροί από καιρό γνωρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος εκτίθεται στον ιό επηρεάζει τις πιθανότητες μόλυνσης. Ο Jerome Kim, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη δοκιμή μπορεί να αποτελέσει ορόσημο και σημείο από όπου αποφασίζεται η επόμενη πορεία. Τον προηγούμενο μήνα ερευνητές ανακοίνωσαν ότι συνδυασμός 2 εμβολίων μείωνε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό περισσότερο από 31% σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 16.000 εθελοντές στην Ταϊλάνδη.

Τα πλήρη αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘New England Journal of Medicine’ και παρουσιάστηκαν σε Συνέδριο στο Παρίσι’ περιλαμβάνουν 2 επιπρόσθετες αναλύσεις που υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο είναι ωφέλιμο χωρίς να παρέχουν οριστικές αποδείξεις.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μολύνθηκαν λίγοι άνθρωποι-μόνο 125-10 φορές λιγότεροι από τις προηγούμενες δοκιμές εμβολίων, δήλωσε ο Dr. Anthony Fauci, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών νόσων.

Σύμφωνα με τον Dr. Lawrence Corey, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, φαίνεται πως υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα από το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα προσανατολίζουν τις έρευνες σε διαφορετικό είδος εμβολίου και διαφορετικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού σε σχέση με το παρελθόν.

Ο συνδυασμός των 2 εμβολίων δοκιμάστηκε στην Ταϊλάνδη σε άντρες και γυναίκες αρνητικούς στον ιό, ηλικίας 18 έως 30 ετών, με μέτριο κίνδυνο να μολυνθούν. Οι μισοί έλαβαν 4 δόσεις ALVAC και 2 δόσεις AIDSVAX σε διάστημα 6 μηνών. Οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικές δόσεις. Τους δόθηκαν προφυλακτικά και ενημέρωση, ενώ παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια μετά τον εμβολιασμό.

Με τον ιό μολύνθηκαν 51 από τους 8.197 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν και 74 από τους 8.198 που υποβλήθηκαν στον εικονικό εμβολιασμό. Το ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε κατά 31% στην ομάδα που εμβολιάστηκε.

Σε μικρότερη ανάλυση, που περιλάμβανε τους 12.452 που έλαβαν 6 δόσεις ακριβώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εμφανίστηκαν 86 μολύνσεις-36 στην ομάδα που εμβολιάστηκε και 50 στη δεύτερη ομάδα.

Αν και η τάση δεν φαίνεται στατιστικά σημαντική, το εμβόλιο φάνηκε σχεδόν δυο φορές πιο αποτελεσματικό σε όσους εμφάνιζαν χαμηλό ή μέτριο κίνδυνο μόλυνσης έναντι ανθρώπων που μοιράζονταν βελόνες, είχαν επαφές με πόρνες ή εμφάνιζαν άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές.

[New England Journal of Medicine - iatronet]