promotional banner

Αιωρούμενα σωματίδια: αύξηση των επιπέδων στη Θεσσαλονίκη


Ανησυχητική χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες η κατάσταση που επικρατεί, με τα αιωρούμενα σωματίδια στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης μικροσωματιδίων εμφανίζονται στο κέντρο και στις περιοχές με έντονη παρακείμενη βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ αυξημένη είναι η διασυνοριακή ρύπανση που «μεταναστεύει» προς την Ελλάδα.

Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τίτλο «Αιωρούμενα Σωματίδια στην Ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης - Υπάρχει πρόβλημα;».

Σύμφωνα με μετρήσεις του δικτύου σταθμών του ΤΕΕ/ΤΚΜ, οι δήμοι των δυτικών προαστίων παρουσιάζουν εξαιρετικά ανεβασμένα επίπεδα συγκεντρώσεων σε αιωρούμενα σωματίδια, κυρίως λόγω της παρακείμενης βιομηχανικής δραστηριότητας.

Επίσης πάνω από τα όρια κυμαίνονται και οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα εισπνεύσιμα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5) φτάνουν σε ποσοστό 60% στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης μέσω διηπειρωτικής μεταφοράς, ενώ και στα μεγαλύτερα σωματίδια (ΡΜ10) η συνεισφορά της διασυνοριακής ρύπανσης είναι περίπου 45% για την Ελλάδα.

«Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει υψηλότερα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης από την Αθήνα (το 2001 - 2003 υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου των 50μg/κ.μ. σημειώθηκαν περίπου στο 68% των ημερών στη Θεσσαλονίκη και στο 51% στην Αθήνα). Κι αυτό παρότι η Αθήνα παρουσιάζει συνολικά πολύ υψηλότερες ανθρωπογενείς εκπομπές σε σχέση με το νομό Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο κ. Μελάς.

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι άμεσες. «Μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι αύξηση μόλις κατά 10μg/κ.μ. της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση θνησιμότητας κατά 6% - 7%», τονίζουν οι επιστήμονες.