promotional banner

Προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού


Το κυνήγι απαγορεύτηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Οσο για τους κυνηγούς; Μπαμ ηκούσθη εις τον αέρα!.. Οπως ξεκαθάρισε μιλώντας προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Ν. Παπαδόδημας, οι κυνηγοί θα τηρήσουν την αναστολή του κυνηγιού εφόσον εκπληρωθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Η απόφαση της αναστολής του κυνηγιού από το ΣτΕ πρέπει να επιδοθεί πρώτα στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή, καθώς η επίμαχη ρυθμιστική απόφαση είχε υπογραφεί από την προηγούμενη ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου. Μάλιστα, όπως είθισται, άμα τη επιδόσει της απόφασης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρεί σε αλλαγή των τροποποιήσεων που έχουν κριθεί παράνομες από το ΣτΕ και εκδίδει νέα ρυθμιστική απόφαση, με την οποία επιτρέπεται το κυνήγι.

Ωστόσο, οι αρμοδιότητες για τα δάση και κατ΄ επέκταση για τη θήρα θεωρητικά έχουν περάσει στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Κύκλοι όμως του υπουργείου καλά ενημερωμένοι αμφισβητούσαν χθες την υπογραφή σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την ανάληψη των αρμοδιοτήτων αυτών και γι΄ αυτό δεν απέκλειαν να υπάρξει ολιγοήμερο κενό ως την έκδοση πιθανόν νέας υπουργικής απόφασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόθεση του ΥΠΕΚΑ είναι να μη μειωθεί ούτε κατά μία ημέρα η κυνηγετική περίοδος. Για τον λόγο αυτό θα αρχίσει άμεσα η διαβούλευση με εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κυνηγών.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόδημας επισημαίνει ότι «οι λόγοι στους οποίους αναφέρεται το ΣτΕ είναι εύκολο να ικανοποιηθούν. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε να εκδοθεί μια καινούργια ρυθμιστική απόφαση». Εάν δεν συμβεί αυτό, ο κ. Παπαδόδημας τονίζει ότι «θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

[ΤΟ ΒΗΜΑ]