promotional banner

Γιατί οι συνταξιούχοι κοιμούνται καλύτερα;


Τα αποτελέσματα φινλανδικής έρευνας έδειξαν ότι μετά τη συνταξιοδότηση οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα.

Η μελέτη, που κάλυψε δείγμα 14.700 ατόμων από τη Γαλλία –όλοι με σύνταξη μετά τα 55 τους, η οποία έφθανε το 80% του μισθού τους– έδειξε ότι οι διαταραχές του ύπνου μειώθηκαν από 24,2% κατά τον τελευταίο χρόνο εργασίας πριν από τη σύνταξη σε 17,8% κατά τον πρώτο χρόνο της συνταξιοδότησης.

Η βελτίωση του ύπνου κατά την επόμενη επταετία μετά τη συνταξιοδότηση φθάνει το 26% σε σχέση με την τελευταία επταετία απασχόλησης πριν από τη συνταξιοδότηση.

Αν και μετά τη συνταξιοδότηση η ποιότητα του ύπνου εμφανίζεται να πέφτει σιγά σιγά όσο μεγαλώνει η ηλικία του συνταξιούχου, σε κάθε περίπτωση η αϋπνία του ήταν μικρότερη σε σχέση με την χρονική περίοδο που το άτομο εργαζόταν.

Η βελτίωση αυτή όμως, κατά τους ερευνητές, είναι πιθανό να μην ισχύει για όσους έχουν χαμηλή σύνταξη και συνεχίζουν να αγχώνονται για το πώς θα τα βγάλουν πέρα στη ζωή τους, οπότε η συνταξιοδότηση μάλλον επιδεινώνει παρά βελτιώνει τον ύπνο τους.

Η μεγαλύτερη βελτίωση στις συνθήκες του ύπνου καταγράφηκε σε εκείνους που έπασχαν από κατάθλιψη ή διανοητική κόπωση πριν από τη συνταξιοδότηση. Επίσης, βελτίωση άνω του μέσου όρου έδειξαν οι άνδρες, τα διευθυντικά στελέχη, αλλά και οι εργαζόμενοι σε απαιτητικά επαγγέλματα και σε νυχτερινές βάρδιες.