promotional banner

Επικίνδυνα απόβλητα θαμμένα στην Εύβοια


Οικόπεδα με θέα, εντός σχεδίου και εμπλουτισμένα με τοξικά απόβλητα!

Τέσσερις περιοχές στον δήμο Μεσσαπίων στην Εύβοια εντοπίζονται από απλούς πολίτες τον Ιανουάριο του 2009 ως χώροι ταφής στέρεων και υγρών βιομηχανικών αποβλήτων.

Μέλη τοπικών συλλογών ανακάλυψαν το περασμένο καλοκαίρι τέσσερις περιοχές στον δήμο Μεσσαπίων όπου είχαν θαφτεί παράνομα στέρεα και υγρά απόβλητα βιομηχανιών.

Έκταση στο δασός του τοπικού διαμερίσματος Τριάδας φιλοξενούσε στέρεα τοξικά, όπως και η είσοδος του χωριού καμαρίτσα. Στα όρια Ψαχνών και Καστέλας οι κάτοικοι βρήκαν στερεά και υγρά απόβλητα στη Θέση Κουτσουρή . Στα ορυχεία της εταιρίας Λάρκο στην Τριάδα βρήκαν άλλο χώρο όπου η παράνομη ταφή αποβλήτων πραγματοποιείτο ανενόχλητα .

Η παράνομη ταφή αποβλήτων πραγματοποιείτο εδώ και χρόνια όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος των Ενεργών Πολιτών της Ευβοίας. Ο Κώστας Χαϊνάς πρόσθεσε ότι τα απόβλητα που εντοπίστηκαν δεν προέρχονταν από βιομηχανίες της περιοχής.

Την ώρα που η παρανομία είναι ήδη γνωστή, μια ολόκληρη περιοχή παραμένει ελεύθερο πεδίο δράσης για την ταφή τοξικών αποβλήτων από εταιρίες διακίνησης τόνισε ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Γαία» της Μεσσαπίας, Νίκος Χασάνδρας.

Η περιφέρεια στέρεας Ελλάδας ενέκρινε το κονδύλι των 45 χιλιάδων ευρώ για την ανάθεση του καθαρισμού σε εργολάβο. Μέχρι στιγμής έχει καθαριστεί μέρος της μιας έκτασης απο το σύνολο των εδαφών όπου είναι θαμμένα τα τοξικά. Απομακρύνθηκαν περίπου 86 τόνοι . Ο όγκος όμως των αποβλήτων που παραμένουν στο υπέδαφος της Μεσσαπίας είναι πολύ μεγαλύτερος και ξεπερνά τους 200 τόνους.

Αυτό που ανακάλυψαν οι πολίτες ήταν το τελικό στάδιο του λαθρεμπορίου επικίνδυνων αποβλήτων. Το Φεβρουάριο του 2009 ομάδα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αρχίζει την ερευνά για τις εταιρίες που παραλαμβάνουν τα επικίνδυνα απόβλητα από βιομηχανίες με σκοπό να τα στείλουν σε χώρους ειδικής ταφής σε Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία. Κάποιες απο τις εταιρίες διακίνησης όμως έβρισκαν τη φθηνότερη λύση, την Κεντρική Εύβοια και τη Βοιωτία ενώ μέρος των αποβλήτων έφθανε σε εργοστάσια χαρτιού και λιπασμάτων για να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Ο φάκελος της υπηρεσιακής μελέτης παραδόθηκε πριν απο δύο μήνες απο τους επιθεωρητές στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Το περιεχόμενο του πορίσματος που αφορά το λαθρεμπόριο τοξικών αποβλήτων παραμένει απόρρητο. Όπως άγνωστο παραμένει εάν συνεχίζεται το λαθρεμπόριο τοξικών.

[ΣΚΑΪ]