promotional banner

Χάνουν το ΙΧ για να μην πληρώσουν τέλη-φαρμάκι


Καλές οι οικολογικές ευαισθησίες, αλλά πάλι κάποιοι συμπολίτες μας αισθάνονται ως πολίτες... τρίτης κατηγορίας.

Ποιοι; Μα αυτοί που είχαν ένα ΙΧ δεκαετιών, μεροκαματιάρηδες, οικογενειάρχες, υπερήλικες, που αδυνατούν να πάρουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Όλοι αυτοί, όταν πήραν το... μπιλιετάκι των τελών κυκλοφορίας, αισθάνθηκαν τη μεγαλύτερη κοροϊδία που θα μπορούσαν να υποστούν.

Πρώτον, γιατί το κράτος τούς αντιμετωπίζει ως έχοντες, ζητώντας τους από 400 μέχρι 800 ευρώ, ποσά που μάλλον παραπέμπουν σε ιδιοκτήτες τζιπ μεγάλου κυβισμού.

Δεύτερον, με την κρίση που επικρατεί και με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες, τα τέλη κυκλοφορίας ήταν για πολλούς το κερασάκι στην τούρτα. Εκατοντάδες προτίμησαν να παραδώσουν τις πινακίδες και ουσιαστικά όχι μόνο να χάσουν ένα εργαλείο δουλειάς (ή ακόμα και μια νότα ποιότητας ζωής, κάνοντας μια βόλτα το Σαββατοκύριακο με το... σαραβαλάκι τους), αλλά και να στερηθούν το δικαίωμα να το πουλήσουν μέσω μιας απόσυρσης.

Έτσι, έχασαν οι ίδιοι οι πολίτες αλλά και η αγορά του αυτοκινήτου, που θα μπορούσε σε μια δεύτερη φάση να στοχευθεί και να ανακάμψει.

Η αντιρρυπαντική τεχνολογία και η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί κύριο στόχο της κυβέρνησης και μέριμνα όλων των πολιτών. Θυμηθείτε ότι πρόσφατη δημοσκόπηση, που διενήργησε η “ΜτΚ”, έδειξε ότι οι πολίτες δέχονται να πληρώσουν πράσινο φόρο αρκεί να παρθούν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην περίπτωση όμως των τελών κυκλοφορίας η προτεραιότητα ήταν το γέμισμα των άδειων ταμείων του κράτους, και δυστυχώς κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν προέβλεψε τις συνέπειες στους πολίτες.

Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς καταθέτουν τις πινακίδες στις εφορίες.


Δυσβάσταχτα είναι τα τέλη κυκλοφορίας του 2010 για εκατοντάδες Θεσσαλονικείς που αυτές τις μέρες σπεύδουν στις εφορίες και καταθέτουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους προκειμένου να αποφύγουν τα έξοδα.

Μεγαλύτερη είναι η προσέλευση ιδιοκτητών παλαιών και μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων που πρέπει να καταβάλουν μέχρι 880 ευρώ, για να μπορούν να χρησιμοποιούν το όχημά τους.
Οι ιδιοκτήτες θέτουν σε ακινησία τα αυτοκίνητα για διάστημα ενός ή δύο ετών, ενώ τα τσουχτερά τέλη έχουν κάνει κάποιους πολίτες να αποφασίσουν την οριστική απόσυρση νωρίτερα από το χρόνο που υπολόγιζαν.

Την ίδια ώρα, πολλοί είναι οι κάτοχοι Ι.Χ. που συνωστίζονται στις ΔΟΥ προκειμένου να παραλάβουν το σήμα των τελών κυκλοφορίας για το νέο έτος, καθώς έχει καθυστερήσει η αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων.

“Είναι πολλοί αυτοί που έρχονται στην Η’ ΔΟΥ, δηλώνουν ακινησία του αυτοκινήτου τους και καταθέτουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας”, λέει χαρακτηριστικά ο Λάζαρος Μεχτερίδης, υπάλληλος στο τμήμα Αυτοκινήτων της Η’ ΔΟΥ, υπογραμμίζοντας ότι στα τέλη του χρόνου θα ξέρουμε αν και κατά πόσο αυξημένος είναι ο αριθμός των ατόμων που προχώρησαν στην παράδοση των πινακίδων των Ι.Χ. τους σε σχέση με πέρυσι. Επί του παρόντος, η κίνηση είναι σημαντικά αυξημένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες είχαν παραδοθεί 350 πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας.

Υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός των Θεσσαλονικέων που έχει προσέλθει στη Β’ ΔΟΥ σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν παραδοθεί 36 πινακίδες αυτοκινήτων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 90.

Στη Θ’ ΔΟΥ κατατίθενται καθημερινά κατά μέσο όρο 10 πινακίδες. Η κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, όπως και στη ΔΟΥ Αμπελοκήπων, όπου παραδίδονται τουλάχιστον 15 πινακίδες την ημέρα.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις άλλες ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης, με τους υπαλλήλους να κάνουν λόγο για αύξηση στην παράδοση των πινακίδων που αγγίζει το 200%.
Σύμφωνα με τους προϊσταμένους των ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη εβδομάδα, που είναι η τελευταία του έτους.


Χαράτσι έως 880 €

Τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου και την ημερομηνία κυκλοφορίας του.

- Για αυτοκίνητο 1.000 κυβικών, με ημερομηνία κυκλοφορίας πριν τις 31/12/1995, το ποσό των τελών είναι 262 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν 112 ευρώ.

- Στα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μετά τη 1/1/2005 τα τέλη μέχρι 1.357 κυβικά είναι 94 ευρώ, μέχρι 1.928 κυβικά 184 ευρώ, μέχρι 2.357 κυβικά 428 ευρώ και από 2.358 κυβικά και πάνω 562 ευρώ.

- Αντίστοιχα, για αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν από το 1996 τα τέλη είναι για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.357 κυβικά 187 ευρώ, μέχρι 1.928 κυβικά 352 ευρώ, μέχρι 2.357 κυβικά 671 ευρώ και από 2.358 κυβικά και πάνω 880 ευρώ.

Καταγγελίες για τα δυσβάσταχτη φορολογία

Τα μεγάλα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για τα τέλη κυκλοφορίας του 2010 έχουν προκαλέσει αγανάκτηση σε χιλιάδες πολίτες.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) δέχεται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες από αγανακτισμένους ιδιοκτήτες Ι.Χ.

Το ΚΕΠΚΑ προτείνει ρυθμίσεις ευνοϊκές για τις οικονομικά ασθενείς ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι, οι οποίοι αναγκάζονται να κινούνται με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και πρέπει να πληρώσουν ακριβά τέλη κυκλοφορίας. Το ΚΕΠΚΑ υποστηρίζει ένα σύστημα πληρωμής τελών με το οποίο υπάρχει αντιστοίχηση του ποσού που καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης με τους ρύπους που εκπέμπει το αυτοκίνητό του.

Το ΙΝΚΑ, από την πλευρά του, έχει δεχτεί πάνω από 10.000 καταγγελίες από πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τα αυξημένα τέλη και εξουσιοδοτούν τον φορέα να κινήσει δικαστικές διαδικασίες κατά της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΩΝ

Στο μεταξύ, έντονη κινητικότητα σημειώνεται στις εφορίες εξαιτίας και του ότι έχουν καθυστερήσει να αποσταλούν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας. Δεν είναι λίγοι οι κάτοχοι Ι.Χ. που, φοβούμενοι μήπως κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο, καταφεύγουν στις εφορίες, με τους υπαλλήλους των ΔΟΥ να τους συνιστούν να κάνουν υπομονή μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σημειώνεται ότι οι εφορίες είναι υποχρεωμένες να δίνουν το σήμα των τελών κυκλοφορίας εφόσον ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. έχει μαζί του την άδεια κυκλοφορίας και την ταυτότητά του.

[Τα άρθρα είναι από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ]