promotional banner

Το κρύο φέρνει εμφράγματα


Το κρύο και η υγρασία ευνοούν τα εμφράγματα, λέει μελέτη της πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής των Αθηνών στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», που διευθύνει ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Μελετώντας τους θανάτους από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, καθώς και τις κλιματολογικές συνθήκες, οι επιστήμονες παρατήρησαν εποχική διακύμανση των θανάτων αυτών.

Έτσι, πιο επικίνδυνος μήνας είναι ο Δεκέμβριος, κατά τον οποίο καταγράφηκε αύξηση των θανάτων αυτών της τάξεως του 32%, και πιο ανώδυνος ο Ιούνιος, κατά τον οποίο σημειώθηκαν κατά 42% λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με τους χειμωνιάτικους μήνες. Περισσότερο επιρρεπείς στις αλλαγές του κλίματος είναι τα άτομα άνω των 70 ετών, για τα οποία οι θάνατοι τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Ιούνιο ήταν διπλάσιοι.

Η καλύτερη θερμοκρασία για να αποφύγει κανείς το έμφραγμα μετρήθηκε από την ομάδα του καθηγητή στους 23,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν με θερμοκρασία 5,9 βαθμών και υγρασία 72,6%. Ακόμη ένα στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι οι άνδρες πεθαίνουν νεότεροι από έμφραγμα σε σχέση με τις γυναίκες. Στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, σημειώνει ο καθηγητής, που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου, το 86% ήταν άνδρες.

Το κλίμα της Αθήνας, εξηγεί ο ίδιος, έχει θετική επίδραση στον περιορισμό των θανάτων από εμφράγματα. Ωστόσο οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης όταν βλέπουν μεγάλη υγρασία ή πολύ πεσμένη τη θερμοκρασία, ειδικότερα τώρα που ο υιός της νέας γρίπης είναι σε έξαρση.