promotional banner

Πόσο ασφαλές είναι το χριστουγεννιάτικο δένδρο σας;


Σε έλεγχο της ΕΕ διαπιστώθηκε ότι πολλές φωτεινές γιρλάντες είναι επικίνδυνες για ηλεκτροπληξία και πυρκαγιά. Για να είστε ασφαλείς, μην αφήνετε ποτέ τα φωτάκια του δένδρου σας αναμμένα όταν πάτε για ύπνο ή βγαίνετε από το σπίτι.

Μία στις τρεις χριστουγεννιάτικες γιρλάντες που ελέγχθηκαν σε έρευνα αγοράς που ανέθεσε η Επιτροπή παρουσίαζαν άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 200 περίπου φωτεινές γιρλάντες όλων των τιμών στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Ελέγχθηκε αν τα δείγματα πληρούσαν περισσότερες από είκοσι προδιαγραφές και πολλά απέτυχαν σε περισσότερες από μία δοκιμές.

Η έρευνα διαπίστωσε λεπτή καλωδίωση, ελλιπή αγκύρωση καλωδίων, καθώς και ανεπαρκή μόνωση σε πολλές από τις χριστουγεννιάτικες γιρλάντες. Λίγο πάνω από το 40% των δειγμάτων είχε κατασκευαστεί στην Κίνα.

Στην Ουγγαρία, το 96% των δειγμάτων διαπιστώθηκε ότι ήταν επικίνδυνα. Στην Ολλανδία, το 56% δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας της ΕΕ. Αν και πέντε μόνο χώρες συμμετείχαν στην έρευνα, είναι πιθανόν τα ίδια φώτα να πωλούνται σε όλη την ΕΕ.

Η αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών Επίτροπος Μεγκλένα Κούνεβα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιβολή των προδιαγραφών ασφαλείας και στους εκπροσώπους του σχετικού κλάδου - κατασκευαστές, λιανοπωλητές, διανομείς και εισαγωγείς- να κάνουν αυστηρότερους ελέγχους. Όσον αφορά τους καταναλωτές, τόνισε την ανάγκη να βρίσκονται σε εγρήγορση και τους έδωσε τις ακόλουθες συμβουλές:

* να αγοράζουν χριστουγεννιάτικα φωτάκια από αξιόπιστους εμπόρους
* να μην αφήνουν ποτέ τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια αναμμένα όταν λείπουν από το σπίτι ή κοιμούνται
* αν υποψιάζονται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα φώτα τους, να μην τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέφουν στο κατάστημα.

[Ευρωπαϊκή Επιτροπή]