promotional banner

Προβλήματα στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου


Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί που έχουν σχέση με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, του Εθνικού Πάρκου της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού, τα οποία επιχειρεί να λύσει ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».


Το ΔΣ του Φορέα, εισηγήθηκε πρόσφατα την ένταξη προς χρηματοδότηση οριστικών μελετών για σημαντικά έργα, τα οποία αφορούν την αναβάθμιση των υδάτινων οικοσυστημάτων της νοτιοδυτικής Αιτωλοακαρνανίας.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Ι. Καλαβρουζιώτης, τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Φορέας, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία, ανήκουν εκείνα που σχετίζονται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ στη δεύτερη ανήκουν εκείνα που αφορούν τη δομή και την λειτουργία του.

Όσον αφορά τη πρώτη κατηγορία, ο Φορέας καλείται να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, που σχετίζονται με παγιοποιημένες αντιλήψεις και πρακτικές, αλλά και με έλλειμμα υποδομών, όπως διάχυτοι ΧΑΔΑ στη περιοχή, καταπατήσεις για οικιστική χρήση και για επέκταση γεωργικής γης και απόρριψη υγρών αποβλήτων βιοτεχνιών.

Παράλληλα, η συναρμοδιότητα υπηρεσιών, δυσχεραίνει τον έλεγχο, την εφαρμογή της νομοθεσίας και οδηγεί σε πολυπλοκότητα αδειοδοτήσεων.

Η διοίκηση και τα στελέχη του Φορέα, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, ώστε να δρομολογηθούν περιβαλλοντικές λύσεις για τα εν λόγω προβλημάτα.

Για τη δεύτερη κατηγορία, ο Φορέας είναι αντιμέτωπος με προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη δομή και τη λειτουργία του, όπως θεσμική θωράκιση του ρόλου του ως αρωγού των αρμόδιων υπηρεσιών και κυρίως, ως συντονιστή στην προστατευόμενη περιοχή, με δεδομένη τη συναρμοδιότητα διαφόρων υπηρεσιών.

Ένα άλλο πρόβλημα, είναι η στελέχωση του με εποχικό προσωπικό, που συνεπάγεται περιορισμό στη δημιουργία εσωτερικής δομής και στη διασφάλιση της συνέχειας στο έργο του.

Τέλος, έλλειψη μονίμων πηγών χρηματοδότησης, οι οποίες θα εξασφάλιζαν την ευελιξία και θα απλοποιούσαν την οικονομική διαχείριση.

Όσον αφορά τα έργα που προωθούνται, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, θα συμβάλλουν θετικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του Εθνικού Πάρκου.

Η διοίκηση του Φορέα έχει δρομολογήσει και υλοποιεί σειρά δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στην περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση της περιοχής.