promotional banner

Κοπεγχάγη: ανεστάλησαν οι διαπραγματεύσεις για το Κλίμα


Γράφει η Λίντα Σπυρέλη

Διακόπηκαν προσωρινά οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των Αφρικανικών κρατών.

Οι εκπρόσωποι των Αφρικανικών χωρών κατηγορούν τη Δανία, η οποία φιλοξενεί την εν λόγω Σύνοδο, ότι υπονομεύει τις συζητήσεις για το Κλίμα, με τη στάση που κρατά απέναντι στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, όπως προέβλεπε το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Μόλις έγινε γνωστό το εν λόγω γεγονός, περίπου 200 ακτιβιστές προχώρησαν σε διαμαρτυρία φωνάζοντας συνθήματα «Στηρίζουμε την Αφρική και τους στόχους του Κιότο».

Οι εκπρόσωποι των φτωχότερων χώρων, οι οποίες είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να δεσμευτούν για δραστικές μειώσεις των εν λόγω εκπομπών και να μην εγκαταλειφθεί η βάση που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Αλλά η ΕΕ και οι αναπτυγμένες χώρες προωθούν μια νέα συμφωνία και οι αναπτυσσόμενες χώρες φοβούνται ότι θα χάσουν πολλά από τα οφέλη που προέβλεπε το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Από την πλευρά τους, οι πλούσιες αναπτυσσόμενες χώρες δεν δείχνουν πρόθυμες να κάνουν μεγάλες μειώσεις στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική τους ανάπτυξη.

Τα φτωχότερα κράτη που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, κατηγορούν τους διοργανωτές της Συνόδου ότι αδιαφορούν για τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του νησιωτικού κρατιδίου του Τουβαλού, Ian Fry έκανε έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων προς τους υπόλοιπους ηγέτες, επειδή το κράτος του κινδυνεύει από το εν λόγω φαινόμενο.

[econews]