promotional banner

Αυτά τα Χριστούγεννα δωρίστε έργα τέχνης (οικονομικά)


Γράφει η Έλσα Σπυριδοπούλου

Οι μέρες αυτές προσφέρονται για αγορές δώρων. Η αναζήτηση δώρου, όμως, συνοδεύεται συνήθως από το δίλημμα τι να διαλέξεις και πού να βρεις κάτι οικονομικό! Λύση στο δίλημμα δίνουν γκαλερί της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Προτείνουν έργα τέχνης, τα οποία αποτελούν εξάλλου επένδυση. Η κίνηση, καθώς πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, ζεσταίνεται περισσότερο, όπως είπαν οι ιδιοκτήτριες της γκαλερί “TinT” και “Atrion” Μάχη Πεσματζόγλου και Πέπη Τσιρλιάγκου αντίστοιχα. Διαβεβαιώνουν ότι “το αγοραστικό κοινό δεν πρέπει να τρομάζει όταν ακούει έργο τέχνης, θεωρώντας το κάτι απλησίαστο”. Υπάρχουν δώρα για όλα τα βαλάντια (από 30-50 ευρώ), σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα με μια τέτοια αγορά συμβάλλετε και σε ιερό σκοπό!

Στην αίθουσα τέχνης “Atrion” (Τσιμισκή 94) παρουσιάζεται έως τις 10 Ιανουαρίου η έκθεση “Christmas & the City!” Μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, με δημιουργίες 20 και πλέον γνωστών δημιουργών. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε εικαστικά αντικείμενα, όπως δεκάρες, σβούρες και κάστανα από αλουμίνιο της Χριστίνας Μόραλη, εντυπωσιακά καραβάκια του Νίκου Καλαφάτη, στεφάνια και γούρια της Ρόδης Κωνσταντόγλου, αγγελάκια από διάφορα υλικά της Μαριλένας Παλαιοκρασσά, κηροπήγια σε μέταλλο του Ερρίκου Αϊδίνη, πολύχρωμες κεραμικές πολιτείες της Μαρίας Πετράτου κ.ά.

Στην “TinT” (Χρυσ. Σμύρνης 13) μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2010 παρουσιάζονται έργα της Θεσσαλονικιάς Χαράς Αδαμοπούλου (δεύτερη ατομική της έκθεση), ενώ στον πίσω χώρο της γκαλερί φιλοξενείται μπαζάρ σε συνεργασία με το Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδας. Μικρά έργα τέχνης που δημιούργησαν γνωστοί καλλιτέχνες προσφέρονται σε προσιτές τιμές και το 20% από τα έσοδα θα διατεθεί στο σύλλογο.

Στην “Tettix” (Τσιμισκή και Διαλέττη 3) θα βρείτε φθηνή φωτογραφία. Ως φθηνή εννοούμε την τιμή των έργων αλλά όχι την ποιότητά τους. Η έκθεση “Cheap photo”, που διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο, δίνει καλές ιδέες για δώρα έργα τέχνης.

Στην “Έψιλον” (Αλεξ. Σβώλου 7) παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση “Εικαστικά Χριστούγεννα”. Συμμετέχουν συνεργάτες της γκαλερί με ζωγραφικά και χαρακτικά έργα τους, καθώς και εκδόσεις ποιητικών συλλογών με χαρακτικά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2010.

Στην γκαλερί “Ζ-Μ” (Προξ. Κορομηλά 1) θα βρείτε αντικείμενα, κοσμήματα και έργα τέχνης που συνδυάζουν την ελληνική παράδοση με τη σύγχρονη τέχνη. Η αίθουσα γιορτάζει τα 40 χρόνια ζωής της και διαθέτει μεγάλη ποικιλία δώρων σε τιμές ειδικές για την περίσταση.

Στην γκαλερί του Γαλλικού Ινστιτούτου (Λεωφ. Στρατού 2α) πραγματοποιείται σήμερα και αύριο από τις 10 το πρωί έως τις 8 μ.μ. χριστουγεννιάτικο παζάρι. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό παζλ από γάλλους και έλληνες καλλιτέχνες και εικαστικούς της πόλης, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ινστιτούτα επιχειρηματολογίας του λόγου. Το διήμερο περιλαμβάνει επίσης συναυλία του Ζακ Στεφάνου, παρουσίαση χειροτεχνημάτων κρατουμένων των ελληνικών φυλακών, συζητήσεις για το περιβάλλον, βιολογικό μπουφέ και κληρώσεις δώρων.

[ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ]