promotional banner

Πράσινες τεχνολογίες για το Κλίμα


Οι πρωτοπόρες τεχνολογίες ΑΠΕ, αποκτούν ιδιαίτερο νόημα σε μια εποχή, όπου ο τρόπος ζωής έχει γίνει αρκετά «ενεργοβόρος» και η μόνη λύση είναι να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Φανταστείτε, μία ανεμογεννήτρια που αιωρείται σε ύψος 200-300 μέτρων με τη βοήθεια ενός αερόστατου γεμάτου από ήλιο, η οποία περιστρέφεται από τους ισχυρούς ανέμους ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, σαφώς φθηνότερη από την κιλοβατώρα που προέρχεται από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.

Η εν λόγω τεχνολογία, δοκιμάζεται από την καναδική εταιρεία Magenn Power και έχει κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητας από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως ο Economist, το Scientific American, το CNN και η γαλλική Monde.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, το αιολικό δυναμικό σε ύψος μερικών εκατοντάδων μέτρων, θα μπορούσε να υπερκαλύψει τις ενεργειακές ανάγκες όλου του πλανήτη.

Τέτοιου είδους καινοτόμες τεχνολογίες ΑΠΕ, αποκτούν ιδιαίτερο νόημα, τη συγκεκριμένη περίοδο, όπου όλα δείχνουν ότι ίσως δεν επιτευχθεί μια νέα δεσμευτική συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Η επιστήμη δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο στις τεχνικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη προτείνονται δίκτυα από ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Θάλασσα, τα οποία θα καλύπτουν το 13% της τοπικής ζήτησης σε ηλεκτρικό ρεύμα ή έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται ηλιακά μονάδες στη Σαχάρα, οι οποίες θα μπορούν να παράγουν το 15%-20% της ενέργειας που χρειάζεται η Ευρώπη.

Για παράδειγμα, η εταιρεία CETO αναπτύσσει ειδικές σημαδούρες, οι οποίες ταλαντώνονται από τα ωκεάνια ρεύματα, ενώ η Oceanlix κατασκευάζει τουρμπίνες που περιστρέφονται με την κίνηση των κυμάτων.

Επίσης, άλλες εταιρείες στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν πηγές που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν καν στον ενεργειακό χάρτη.

Η νορβηγική εταιρεία Statkrafts, στοχεύει να αξιοποιήσει τη διαφορά πυκνότητας του βρόχινου νερού με το θαλάσσιο για να παράγει ρεύμα.

Ακόμη και τεχνικές για την ανακύκλωση των ρύπων έχουν προταθεί, σαν τον πιλοτικό αντιδραστήρα που κατασκεύασαν επιστήμονες από τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia των ΗΠΑ, ο οποίος χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα ξανά σε καύσιμο.

Η έρευνα για την ανάπτυξη ακόμα περισσότερων τεχνολογιών ΑΠΕ ή βελτίωση των ήδη υπαρχουσών, είναι μονόδρομος, αφού ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα προέρχεται στο άμεσο μέλλον από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Συνεπώς, θα πρέπει να βρεθούν πρωτοποριακές λύσεις για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, κυρίως για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων είναι ο πρώτος που θα αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.