promotional banner

Η «σκιώδης κυβέρνηση» Σαμαρά


Τον τομέα της Οικονομίας ανέλαβε προσωπικά στη «σκιώδη κυβέρνηση», σε μία κίνηση με σαφή πολιτικό συμβολισμό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανακοίνωσε χθες τα πρώτα επτά ονόματα τομεαρχών του κόμματος.

Σε κομβικές για την αντιπολιτευτική δράση της Ν.Δ. θέσεις ο κ. Σαμαράς επέλεξε κυρίως ανθρώπους της νέας γενιάς, ανεξαρτήτως ποιον στήριξαν την προεκλογική περίοδο.

Ξεχωρίζει, βεβαίως, η ανάληψη του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπως είχε γράψει η «Α», αλλά και το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη αρνήθηκε τον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού, αφήνοντας, μάλιστα, να διαφανεί ενόχληση για τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ τα υπόλοιπα ονόματα τομεαρχών αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Εκτός από τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος από τη θέση του τομεάρχη Εξωτερικών θα κάνει «στενό μαρκάρισμα» στον Γιώργο Παπανδρέου ως αρμόδιο υπουργό, τον τομέα Άμυνας αναλαμβάνει ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, γνώστης των σχετικών θεμάτων ως τέως υφυπουργός Άμυνας, ο οποίος θα αντιπαρατίθεται με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Για τον τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο κ. Σαμαράς επέλεξε το βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση, ένα νέο πρόσωπο στην ηγετική ομάδα, ο οποίος προεκλογικά είχε τηρήσει ουδέτερη στάση και ο οποίος πλέον θα είναι ο «αντίπαλος» του Ανδρέα Λοβέρδου.

Εκ των στελεχών που δημόσια είχαν δηλώσει τη στήριξή τους προς την κ. Μπακογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης αξιοποιείται από τη νέα ηγεσία στον τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έναν τομέα στον οποίο –κατά κοινή ομολογία– είχε καλές επιδόσεις ως υπουργός. Ο βουλευτής της Β’ Αθήνας θα είναι πλέον το «αντίπαλον δέος» της Λούκας Κατσέλη.

Η κυβερνητική εμπειρία, η καλή δημόσια εικόνα και η στάση ευθύνης κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο ήταν τα κριτήρια και όσον αφορά την τοποθέτηση του βουλευτή Λάρισας και τέως υφυπουργού Εσωτερικών Χρήστου Ζώη στον τομέα Εσωτερικών, θέση από την οποία θα «κονταροχτυπηθεί» με τον Γιάννη Ραγκούση.

Τον κρίσιμο τομέα Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο βουλευτής Κέρκυρας, τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, ο οποίος προεκλογικά είχε υποστηρίξει την κ. Μπακογιάννη και αξιοποιήθηκε ως ένα ακόμη πρόσωπο με έξωθεν καλή μαρτυρία και ικανότητες, ώστε να αντιπαρατεθεί στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας, υπό τον κ. Σαμαρά, τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας (με αρμοδιότητα την οικονομική πολιτική) και Β’ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου (με αρμοδιότητα τα φορολογικά ζητήματα).

Το τηλεφώνημα στην Ντόρα

Ο κύκλος τηλεφωνικών επαφών του Αντώνη Σαμαρά με τους νέους τομεάρχες του κόμματος ξεκίνησε από νωρίς χθες το μεσημέρι και στις δώδεκα ακριβώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τηλεφώνησε και στην Ντόρα Μπακογιάννη για να της προτείνει τον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού. Η τέως υπουργός Εξωτερικών απάντησε όμως ότι η ίδια δεν έχει ανάγκη ρόλους και δεν κυνηγάει θέσεις. Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί νεότεροι βουλευτές που θα μπορούσαν να αναλάβουν το συγκεκριμένο τομέα.

Η άρνηση και η ενόχληση που έδειξε η κ. Μπακογιάννη με την απάντησή της αποδίδεται στο γεγονός ότι θεώρησε υποτιμητικό να προτείνεται το συγκεκριμένο «σκιώδες χαρτοφυλάκιο» σ’ ένα πρόσωπο το οποίο είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία και έλαβε το 40% των ψήφων των Νεοδημοκρατών.

Η ίδια φαίνεται πως θα προτιμούσε να συμβάλλει στην κεντρική χάραξη της στρατηγικής της Ν.Δ., ενώ συνεργάτες της σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι «σύνθεση δεν γίνεται με τεχνάσματα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Σαμαράς της πρότεινε σκοπίμως μία θέση την οποία ανέμενε ότι θα αρνηθεί.

Από το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ., πάντως, έκαναν λόγο για ένα φιλικό τηλεφώνημα σε καλό κλίμα, τονίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς ενοποίησε τους δύο συγκεκριμένους τομείς, επιθυμώντας να τους προτείνει ειδικά στην κ. Μπακογιάννη.

Επισήμαιναν, άλλωστε, ότι ο τομέας της Παιδείας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, λόγω και της συζήτησης για το άσυλο, καθώς και ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής έχουν διατελέσει υπουργοί Πολιτισμού, διερωτώμενοι γιατί να θεωρείται υποβάθμιση η συγκεκριμένη θέση. Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, ότι μετά την άρνηση της κ. Μπακογιάννη να αναλάβει ένα ενιαίο τομέα Παιδείας και Πολιτισμού, θα δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά «σκιώδη χαρτοφυλάκια», τα οποία θα αναλάβουν δύο στελέχη.