promotional banner

"Έσπασε" ο γενετικός κώδικας του καρκίνου - Δείτε το βίντεο


Γράφει ο Στράτος Μωραΐτης

Διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων από 10 χώρες κατάφερε να «ξεκλειδώσει» το συνδυασμό του γενετικού κώδικα που ανήκει σε δύο από τους πιο κοινούς καρκίνους , σε αυτόν του δέρματος και του πνεύμονα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. H ανακάλυψη αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο θεραπείας και πρόληψης της επαράτου νόσου.

Σύμφωνα με την βρετανική οργάνωση κατά του καρκίνου "Wellcome Trust", η καταγραφή του γενετικού κώδικα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχύτερο εντοπισμό των όγκων μέσω εξετάσεων αίματος, αλλά και προσδοκίες για αποτελεσματικότερα φάρμακα.

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσπαθούν τώρα να καταρτίσουν τον κατάλογο όλων των γονιδίων που μεταλλάσσονται σε διάφορους τύπους καρκίνου στον άνθρωπο. Το επιστημονικό προσωπικό της Μ. Βρετανίας έχει εστιάσει στον καρκίνο του μαστού, η Ιαπωνία στο ήπαρ, η Ινδία στην στοματική κοιλότητα και οι ΗΠΑ στους καρκίνους του εγκεφάλου, των ωοθηκών και του παγκρέατος.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινοπραξία Καρκινικού Γονιδιώματος, η καταγραφή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μια πενταετία και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο έργο.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να δημιουργηθούν ειδικές εξετάσεις αίματος για υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με τις οποίες θα είναι δυνατό να διαπιστωθεί εάν το DNA τους παρουσιάζει προδιάθεση καρκίνου.

Ρώσικη ρουλέτα

Κατά τη διάρκεια των ερευνών οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το DNA για τον καρκίνο του δέρματος περιέχει περισσότερα από 30.000 γενετικά λάθη, τα οποία προκαλούνται σχεδόν αποκλειστικά από εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο. Για τον καρκίνο του πνεύμονα τα λάθη ανέρχονται σε περισσότερα από 23.000 και εκτιμάται ότι ένας τυπικός καπνιστής αποκτά μια νέα μετάλλαξη κάθε 15 τσιγάρα που καπνίζει. Μολονότι πολλές από αυτές τις μεταλλάξεις δεν είναι βλαβερές, ορισμένες προκαλούν καρκίνο.

Ο ερευνητής Δρ Peter Campbell της Wellcome Trust, που διεξήγαγε την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, δήλωσε σχετικά: "Το κάπνισμα είναι σαν τη ρώσικη ρουλέτα. Τις περισσότερες φορές οι μεταλλάξεις θα εντοπισθούν σε αθώα τμήματα του γονιδιώματος, αρκούν όμως μερικές φορές για να πετύχουν το στόχο που θα προκαλέσει τον καρκίνο. Αυτό που απομένει είναι να αποδειχθεί η θεωρία ότι κόβοντας το κάπνισμα τα κύτταρα του πνεύμονα που περιέχουν μεταλλάξεις, αντικαθίστανται με νέα χωρίς γενετικά σφάλματα".



[πηγή]