promotional banner

Αναδρομικά επιδόματα


Ανοίγει με δικαστικές αποφάσεις ο δρόμος για να μπορέσουν να διεκδικήσουν πρώην συμβασιούχοι (που έχουν ενταχθεί πλέον σε οργανικές θέσεις) την πληρωμή επιδομάτων γιορτών και άδειας, αναδρομικά.

Με τη διαμόρφωση ευνοϊκής νομολογίας για τους εργαζόμενους όχι μόνο με σύμβαση ορισμένου χρόνου, αλλά και με σύμβαση έργου, ξεκινά «μπαράζ» αγωγών για αντίστοιχες οικονομικές διεκδικήσεις, που επιδιώκουν την αναγνώριση αναδρομικών.

Παρά τις κατά καιρούς ιδιαίτερα αρνητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου που αποκρούει τη δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεων με την επίκληση των απαγορεύσεων που θέτει το άρθρο 103 του Συντάγματος, η νομολογία του ανωτάτου δικαστηρίου αφήνει και κάποιες «χαραμάδες» ελπίδας για τη διεκδίκηση ποσών και την αναγνώριση εργασιακών δικαιωμάτων.

Πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση σε συμβασιούχο, επειδή το Π.Δ. 164/04 δεν τον προστάτεψε αποτελεσματικά, αφού δεν πρόβλεψε τη δυνατότητα μονιμοποίησής του για τη διετία (πριν από την έκδοσή του) στη διάρκεια της οποίας η χώρα όφειλε να προσαρμοστεί στην κοινοτική οδηγία 1999/70/ΕΚ.

Παράλληλα πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου δικαίωσε συμβασιούχους που διεκδικούσαν αναδρομικά την πληρωμή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων άδειας. Με βάση τις δικαστικές αυτές αποφάσεις, υποβάλλονται συνεχώς νέες αγωγές για αντίστοιχες διεκδικήσεις.

[ΗΜΕΡΗΣΙΑ]