promotional banner

Μετακλιμακτηριακή αιμορραγία


Γράφει ο Dr Συκουτρής Αναστάσιος
Γυναικολόγος - Χειρούργος - Μαιευτήρας

Υπάρχει πιθανότητα μετά την κλιμακτήριο να υπάρξει παρουσία αιμόρροιας από τον κόλπο . Στην περίπτωση αυτή η ασθενής θα πρέπει αμέσως να ενημερώσει τον θεράπων ιατρό της και να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό σε μια γυναικολογική εξέταση και έναν ενδοκολπικό υπέρηχο.

Κατά την γυναικολογική εξέταση θα διαπιστωθεί αν η αιμόρροια αυτή οφείλεται σε τραύμα του κόλπου ή στην ύπαρξη τραύματος ή πολύποδα στον τράχηλο.

Επίσης κατά την διάρκεια του ενδοκολπικού υπερηχογραφήματος ο γυναικολόγος θα μετρήσει το πάχος του εσωτερικού καλύμματος της μήτρας, του ενδομήτριου δηλαδή. Ενδομήτριο το οποίο λόγω έλλειψης οιστρογόνων κατά την διάρκεια της κλιμακτηρίου θα πρέπει να είναι χαμηλότερο των 5 ml στο παχύτερο του σημείο.

Αν δεν υπάρχει πολύποδας στον τράχηλο κατά την γυναικολογική εξέταση και ούτε τραύμα του κόλπου το οποίο θα μπορούσε να οφείλεται σε ατροφία που έχει ο κόλπος στις κλιμακτηριακές γυναίκες εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής οιστρογόνων, δηλαδή θηλυκών ορμονών . τότε είναι πολύ σημαντικό να είμαστε απολύτως βέβαιοι για το πάχος του ενδομήτριου.

Αν το πάχος του ενδομήτριου είναι μεγαλύτερο των 5 χιλιοστών τότε αυτό που πρέπει να γίνει είναι μία ενδοσκόπηση του εσωτερικού της μήτρας που λέγεται υστεροσκόπηση , προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα στην κοιλότητα της μήτρας.
Προβλήματα τέτοιου είδους είναι οι πολύποδες και ο καρκίνος του ενδομήτριου .

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε υστεροσκόπηση σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί ένα αρχόμενο στάδιο καρκίνου του ενδομήτριου είναι πολύ εύκολο να θεραπευτεί κάνοντας μία απλή ολική υστερεκτομή.
Αν όμως μία γυναίκα δει κολπική αιμόρροια και θεωρήσει ότι δεν συμβαίνει τίποτα , δεν ενημερώσει τον γιατρό της , σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος και ο καρκίνος του ενδομήτριου να εξελιχθεί σε τέτοια κατάσταση έτσι ώστε να μην είναι πλέον ιάσιμος και να μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης της ασθενούς.

Ειδικά γυναίκες οι οποίες έχουν αυξημένο δείκτη σωματικού βάρους , δηλαδή αυξημένο σωματικό βάρος, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και δεν έχουν τεκνοποιήσει είναι σε αυξημένο κίνδυνο να προβληθούν από τη νόσο.

[Healthier World]