Η χαλάρωση βοηθά στην επίτευξη εγκυμοσύνης
Η παραδοσιακή συμβουλή για χαλάρωση μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει ορισμένες γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σε Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρικής Αναπαραγωγής στην Ατλάντα.
Η Alice Domar, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ανακάλυψε ότι γυναίκες που έλαβαν μέρος σε πρόγραμμα ελέγχου του στρες ενώ υποβάλλονταν σε μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για δεύτερη φορά είχαν 160% μεγαλύτερο ποσοστό εγκυμοσύνης σε σχέση με τις γυναίκες που υποβάλλονταν μόνο στη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η νέα έρευνα δείχνει ότι η διαχείριση του στρες μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά εγκυμοσύνης, ελαχιστοποιώντας το στρες από τη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, βελτιώνοντας τα ποσοστά επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τελικά βοηθώντας στη μείωση του συναισθηματικού βάρους των γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν τυχαία 97 ασθενείς κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε πρόγραμμα πνεύματος-σώματος ενώ υποβάλλονταν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Το πρόγραμμα δεν είχε επίδραση στον αριθμό των γυναικών που έμειναν έγκυες στην πρώτη προσπάθεια, δήλωσε η Domar. Ποσοστό 43% των γυναικών έμειναν έγκυες. Αλλά στις γυναίκες που απέτυχαν την πρώτη φορά και ξαναδοκίμασαν δεύτερη, ποσοστό 52% αυτών που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα πνεύματος-σώματος πέτυχαν να συλλάβουν σε σύγκριση με ποσοστό 20% αυτών που δεν έλαβαν μέρος.
Ο Dr. R. Dale McClure δήλωσε ότι είναι σαφές, με βάση την καλά σχεδιασμένη έρευνα, ότι η ολιστική προσέγγιση στην υπογονιμότητα οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα τις ασθενείς.
Δεύτερη έρευνα ανακάλυψε ότι ενώ οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες ήταν δημοφιλείς στα ζευγάρια που επέλεξαν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν οδήγησε σε αύξηση των πιθανοτήτων των γυναικών να πετύχουν σύλληψη.
Ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, ρώτησε 431 ζευγάρια που υποβάλλονταν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ανακάλυψε ότι 28% είχαν προσπαθήσει εναλλακτικές θεραπείες, κυρίως βελονισμό ή βότανα, αλλά δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν εγκυμοσύνη.
[iatronet]