promotional banner

Πράσινη πόλη μέσα στην έρημο - Δείτε τις φωτογραφίες


Η πρώτη πράσινη πόλη μέσα στην έρημο κατασκευάζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίπλα στην πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι,επενδύοντας για τον εν λόγω σκοπό 20 δις δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Ονομάζεται Μasdar City («πηγή» στα αραβικά) και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το εμιράτο του Άμπου Ντάμπι.

Ο σχεδιασμός της άρχισε το 2008 και τώρα γίνονται οι εργασίες με στόχο να έχει ολοκληρωθεί σε 10-15 χρόνια.

Η πρώτη φάση όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα για να αρχίσει να κατοικείται, φιλοξενώντας τελικά 40.000 ανθρώπους και 1.500 επιχειρήσεις. «Στόχος μας είναι η Μasdar City να αποτελέσει παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Μasdar Dr. Sultan Αhmed Αl Jaber.

Στην εν λόγω πόλη, θα παράγεται σχεδόν όλη η ενέργεια που θα απαιτείται για τη λειτουργία της και εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΑΕ (και ειδικά του Άμπου Ντάμπι) να αναδειχθούν σε παγκόσμιο οικολογικό, πολιτιστικό και ενεργειακό κέντρο.

Η Μasdar City θα έχει έκταση περίπου 6 τ.χλμ και για την κατασκευή της μέχρι να ολοκληρωθεί, θα εργάζονται περίπου 60,000 εργάτες.
Τα πρώτα έργα που θα ολοκληρωθούν είναι η κατασκευή ηλιακού συστήματος παραγωγής ενέργειας 40-60 Μεγαβάτ. Με την εγκατάσταση όλων των φωτοβολταϊκών συστημάτων, εκτιμάται ότι θα μπορεί να παράγεται ενέργεια ισχύος 130 Μεγαβάτ.

Τα φωτοβολταϊκά και ηλιακά (ηλιοθερμικά) συστήματα θα παράγουν πάνω από το 80% της ενέργειας που θα χρειάζεται η πόλη.

Η υπόλοιπη απαιτούμενη ενέργεια θα παράγεται κυρίως από ανακύκλωση απορριμμάτων και αιολική ενέργεια.

Επίσης, οι μετακινήσεις στην πόλη θα γίνονται με οχήματα ή μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία δεν θα χρησιμοποιούν καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο).