promotional banner

Τι αλλάζει στην έκπτωση των τόκων για τα στεγαστικά δάνεια


Του Γιώργου Παλαιτσάκη

-Έκπτωση από το εισόδημα κάθε φορολογούμενου του συνολικού ποσού των τόκων που καταβάλλει για την εξόφληση στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, χωρίς περιορισμούς στην επιφάνεια της κατοικίας και στο ύψος του δανείου, προβλέπει εισήγηση την οποία εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της επικείμενης αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.

Το σκεπτικό της εισήγησης είναι να παρασχεθεί στους φορολογούμενους ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για τη σύναψη στεγαστικών δανείων, ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να στηριχθεί ο κλάδος της οικοδομής, που απασχολεί πάνω από 400.000 εργαζόμενους. Εξετάζεται, μάλιστα, για την ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, η ρύθμιση αυτή να ισχύσει αναδρομικά και για τους δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο τα προηγούμενα χρόνια γεγονός που θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Το θέμα αυτό, θα τεθεί στον κοινωνικό διάλογο που ήδη ξεκίνησε για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Η υιοθέτηση του, όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για την αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει “βουλιάξει”.

ΠΟΙΟΙ ΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ...
Ωστόσο, εάν εφαρμοσθεί αυτή η πρόταση, τότε οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 75.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι έλαβαν στεγαστικά δάνεια από 1-1-2009 και μετά για πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία θα ζημιωθούν. Αυτό θα συμβεί επειδή για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει σήμερα μείωση φόρου ίση με το 40% των καταβληθέντων τόκων, ενώ με την εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης η έκπτωση του φόρου θα ισχύει μόνο για δάνεια πρώτης κατοικίας και θα περιορισθεί στο 25% των τόκων για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και στο 35% των τόκων για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000 και μέχρι 75.000 ευρώ.

...ΠΟΙΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ
Ωφελημένοι από μια τέτοια ρύθμιση θα είναι κυρίως οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια μέχρι 31-12-2008, άλλοι επειδή δεν θα ισχύουν περιορισμοί στον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της πρώτης κατοικίας και άλλοι επειδή δεν θα υπάρχει ο περιορισμός της έκπτωσης του φόρου μέχρι το 20% της δαπάνης για τόκους.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Σύμφωνα, ειδικότερα, με την πρόταση, για να αφαιρεθεί από το φορολογητέο εισόδημα το 100% της δαπάνης για τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως:

1. Η αξία της πρώτης κατοικίας που θα αναγράφεται στα συμβόλαια να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο. Το όριο αυτό προσδιορίζεται στις 250.000 - 300.000 ευρώ, ανεξάρτητα από την επιφάνεια της πρώτης κατοικίας.

2. Το δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ύψος. Όπως επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η νέα αυτή ρύθμιση να εφαρμοσθεί κυρίως για φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.


Τι ισχύει σήμερα

Για την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων, σήμερα ισχύουν τα εξής:

1. Για στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/1999, με στόχο την απόκτηση πρώτης κατοικίας, το σύνολο των τόκων εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του δανειολήπτη.

2. Για δάνεια που έχουν συναφθεί από 1/1/2000 έως 31/12/2002 εκπίπτουν από το εισόδημα οι τόκοι που αναλογούν σε πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ.

3. Για δάνεια που συνήφθησαν μετά το 2002 και μέχρι 31/12/2008 εκπίπτει από το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα το 20% των τόκων που πληρώθηκαν για πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. και μέχρι 200.000 ευρώ στεγαστικού δανείου.

4. Για δάνεια που συνήφθησαν από 1/1/2009 ή θα συναφθούν έως το τέλος του 2010 εκπίπτει από το φόρο το 40% των τόκων, ανεξάρτητα αν το δάνειο έχει ληφθεί για αγορά πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.

[ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ]