promotional banner

Περιμένουν δεύτερη έξαρση της νέα γρίπης


Νέα έξαρση της γρίπης αναμένουν οι επιστήμονες τον Φεβρουάριο, γι΄ αυτό και συστήνουν να συνεχιστεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού με το πανδημικό εμβόλιο. Τέσσερις με πέντε εβδομάδες διορία δίνουν οι ειδικοί για να ανακοπεί η πορεία του πανδημικού κύματος, γεγονός που σημαίνει πως θα κάνουμε γιορτές με τον νέο ιό Α(Η1Ν1).

Πάντως, και σύμφωνα με τα δεδομένα, παρ΄ όλο που η χώρα διανύει τη δεύτερη εβδομάδα μετά την κορύφωση της πανδημίας, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στα σοβαρά περιστατικά και τους θανάτους ασθενών που έχουν προσβληθεί απο τον νέο ιό Α(Η1Ν1).

Μάλιστα, το 20% των θυμάτων της νέας γρίπης ήταν υγιείς- οκτώ από τους 52 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας δεν είχαν άλλα προβλήματα υγείας. «Εάν είχαν εμβολιαστεί, ίσως πολλοί από αυτούς να ήταν ακόμη στη ζωή» τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως παραδέχθηκε η υπουργός Υγείας, η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι ικανοποιητική, γεγονός που η ίδια αποδίδει στον εφησυχασμό που πιθανώς επικρατεί λόγω της καλοκαιρίας ή στην κινδυνολογία και στην παραπληροφόρηση για την ασφάλεια του πανδημικού εμβολίου. Πάντως οι επιστήμονες επιμένουν πως η νέα γρίπη δεν κάνει διακρίσεις και τονίζουν πως παρ΄ όλο που σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα είναι ήπια, για κάποιους αποβαίνουν θανατηφόρα. Ωστόσο ακόμη δεν γνωρίζουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί νοσούν βαριά και οι υγιείς, με αποτέλεσμα να χάνουν ακόμη και τη ζωή τους.

Τα γονίδια Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, επιχειρώντας να δώσει μία πρώτη επιστημονική εξήγηση, επικαλέστηκε στοιχεία έρευνας που διεξάγεται στο νοσοκομείο «Αττικόν», σύμφωνα με τα οποία η απάντηση είναι πιθανόν να κρύβεται στα γονίδια. Έπειτα από σύγκριση του DΝΑ υγιών ανθρώπων, βρέθηκε πως «οι υγιείς και οι νέοι που νοσούν βαριά έχουν μια διαταραχή αλληλόμορφου γονιδίου που προκαλεί πολύ έντονη φλεγμονώδη αντίδραση».

Πάντως, η κ. Γιαμαρέλλου υπογράμμισε πως καθώς δεν είναι σε θέση κανείς να γνωρίζει εάν έχει τη γονιδιακή διαταραχή, ο μοναδικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το πανδημικό εμβόλιο.

Εξίσου σημαντικός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι και ο σωστός χρόνος λήψης της αντιιικής αγωγής στους ασθενείς που εμφανίζουν βαριά συμπτώματα. «Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως αυτοί που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τελικά καταλήγουν, είναι εκείνοι που καθυστερούν να πάρουν αντιιικά φάρμακα και να απευθυνθούν στις υπηρεσίες υγείας».

[ΤΑ ΝΕΑ]