promotional banner

Το Λονδίνο των Γιορτών - Δείτε φωτογραφίες

Ολόφωτες και στολισμένες, η Regent Street...

Γράφει η Τατιάνα Ρόκου

Το Λονδίνο την εποχή των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι για όλους ό,τι είναι ένα κατάστημα παιχνιδιών για ένα 10χρονο: γεμάτο εκπλήξεις, λαμπερά φώτα, δώρα και θε(α)ματικές βιτρίνες…

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Hyde Park πλημμυρίζει από κόσμο, τουρίστες αλλά και Λονδρέζους.

Μια επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα αποτελεί, φυσικά, και την ευκαιρία για να θαυμάσει κάποιος από κοντά μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία και μουσεία του κόσμου.

Για το μεγαλύτερο διάστημα από τα 900 χρόνια της ιστορίας του, στον Πύργο του Λονδίνου κρατούνταν όσοι προσέβαλλαν τη μοναρχία. Στο μουσείο με τα κοσμήματα του στέμματος, περιλαμβάνονται τα βασιλικά εμβλήματα, που χρησιμοποιούνταν στις στέψεις και σε άλλες επίσημες τελετές. Το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό για πρώτη φορά το 1993 και στις οργανωμένες ξεναγήσεις, που προσφέρονται, μπορεί κανείς να θαυμάσει την Αίθουσα του Θρόνου, την Πινακοθήκη της Βασίλισσας και της Αίθουσα Χορού.

Από το 1512, το Ανάκτορο του Ουέστμινστερ είναι η έδρα των δύο Κοινοβουλίων, της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων. Το Αβαείο του Ουέστμινστερ είναι διάσημο ως τόπος ταφής των Βρετανών βασιλιάδων και ως μέρος που γίνονται οι στέψεις και άλλες τελετές. Μέσα στο χώρο του υπάρχει ο χώρος των ποιητών, όπου βρίσκονται τα μνημεία που τιμούν τους εξέχοντες της λογοτεχνίας, όπως ο Σαίξπηρ και ο Ντίκενς. Επίσης, υπάρχουν οι τάφοι της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ και πολλών άλλων μοναρχών. Στον πύργο του Big Ben, ύψους 106 μέτρων, βρίσκεται η μεγαλύτερη καμπάνα της Βρετανίας, που χτυπά κάθε μία ώρα και δεν έχει σταματήσει ποτέ στην έως σήμερα ιστορία του.

Το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ είναι ανοικτό στο κοινό από το 1993

Ο μεσαιωνικός ναός του Αγίου Παύλου καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1666. Το κεντρικό κλίτος, τα εγκάρσια και το χοροστάσιο σχηματίζουν ένα σταυρό, όπως στους μεσαιωνικούς ναούς, αλλά οι τεχνίτες της εποχής δημιούργησαν ένα μπαρόκ εσωτερικό, αντάξιο των λαμπρών γεγονότων που θα λάμβαναν χώρα εκεί -όπως η κηδεία του Γ. Τσόρτσιλ και ο γάμος του πρίγκιπα Καρόλου και της λαίδης Νταϊάνα.

Το σημερινό κτίριο της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου σχεδιάστηκε το 1858. Εδώ στεγάζονταν η Βασιλική Όπερα και το Βασιλικό Μπαλέτο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας -και εφόσον δεν γίνονται πρόβες- προσφέρονται ξεναγήσεις στο εσωτερικό της.

H Tower Bridge αποτελεί ένα εντυπωσιακό δείγμα βικτωριανής μηχανικής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1894 και γρήγορα έγινε σύμβολο του Λονδίνου. Οι γοτθικού ρυθμού πύργοι και η γέφυρα, που τους ενώνει, υποστηρίζουν το μηχανισμό που ανυψώνει τη γέφυρα, στην οποία στεγάζεται ένα μουσείο, με εκθέματα που ζωντανεύουν την ιστορία της.

Στο Picadilly Circus, ο έρωτας, που μοιάζει να αιωρείται με το τόξο του, τοποθετήθηκε το 1892 και σήμερα έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου. Στην πλατεία, είναι συγκεντρωμένα πολυάριθμα καταστήματα, κινηματογράφοι, μπαρ, εστιατόρια, παμπ και θέατρα. Η πλατεία Τραφάλγκαρ σχεδιάστηκε από τον Τζον Νας και διαμορφώθηκε το 1830. Ο κίονας, ύψους 50 μέτρων, χρονολογείται από το 1842 και ανεγέρθηκε προς τιμήν του ναυάρχου Νέλσονα. Σε αυτήν την πλατεία γίνονται τα περισσότερα συλλαλητήρια και ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς.

H εντυπωσιακή Tower Bridge, ένα από τα σύμβολα του Λονδίνου.

Το London Eye, ένας τροχός ύψους 135 μέτρων, κατασκευάστηκε το 2000, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη νέα χιλιετία, και γρήγορα έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης. Αποτελείται από 32 θαλαμίσκους, χωρητικότητας 25 ατόμων, πραγματοποιώντας ένα γύρο 30 λεπτών.


Τα μουσεία και οι γκαλερί


Το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί το παλαιότερο μουσείο στον κόσμο και ιδρύθηκε το 1753. Οι αμύθητοι θησαυροί του καλύπτουν 2 εκατομμύρια χρόνια παγκόσμιας ιστορίας και πολιτισμού. Το μουσείο διαθέτει 4 αίθουσες, που καλύπτουν 4 χλμ. και περιλαμβάνει πολιτισμούς από την αρχαία Ασσυρία έως τη σύγχρονη Ιαπωνία. Τo Victoria & Albert Museum άνοιξε το 1852 και είναι το μεγαλύτερο μουσείο διακοσμητικής τέχνης του κόσμου. Τα εκθέματα ποικίλλουν από πρώιμα χριστιανικά αναθήματα έως μπότες Ντοκ Μάρτιν και από πίνακες του Κονστάμπλ έως μυστικιστική τέχνη της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το κτήριο της National Gallery χτίστηκε το 1834-1838 και φιλοξενεί περισσότερους από 2.300 πίνακες, με ιδιαίτερη έμφαση στην ολλανδική, πρώιμης Αναγέννησης, ιταλική και ισπανική ζωγραφική. H γκαλερί μοντέρνας τέχνης Tate Modern φιλοξενεί τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης του 20ού αιώνα. Μεταξύ των έργων που φιλοξενούνται εκεί υπάρχουν Νταλί, Πικάσο, Σεζάν, Ματίς, Μονέ, Πόλοκ, γλυπτά του Μουρ, Μπέικον, Μοντιλιάνι, Τζιακομέτι κ.ά.

Το London Eye, 135 μέτρων, κατασκευάστηκε το 2000, τον εορτασμό της χιλιετίας, και γρήγορα έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάστηκε το 1881 και τα εκθέματα περιλαμβάνουν σκελετούς και μοντέλα δεινοσαύρων, ένα φυσικού μεγέθους μοντέλο φάλαινας, το σχηματισμό και την εξέλιξη της Γης και πολλά άλλα. Στο Madame Tussaud's Museum μπορεί να θαυμάσει κανείς ομοιώματα προσωπικοτήτων από το χώρο του θεάματος, του αθλητισμού, της πολιτικής, μέλη βασιλικών οικογενειών κ.ά.


Shopping, shopping, shopping


Από το Harrods -το πλέον φημισμένο πολυκατάστημα του Λονδίνου που χρονολογείται από το 1849- και τα επώνυμα καταστήματα της Oxford Street, μέχρι τα μικρά βιβλιοπωλεία και τα συνοικιακά δισκοπωλεία, η πόλη διαθέτει αγορές για όλα τα γούστα και σε όλες τις τιμές. Για ψώνια πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το «τρίγωνο» των οδών Oxford street, Regent Street και Old Bond Street. Οι σημαντικότερες χριστουγεννιάτικες αγορές είναι:

* Cologne Christmas Market στο Southbank Centre: 20/11-24/12, Southbank Centre, Belvedere Road, London, SE1

* Christmas Market at Parklife Oxford Street: 20/11-03/01/2010, Parklife Oxford Street, Oxford Street, West End, London, W1

* Contemporary Applied Arts Christmas Exhibition: 20/11-16/01/2010, 2 Percy Street, London, W1

* Winter Wonderland Market Hyde Park: 21/11-03/01/2010, Hyde Park, London, W2

* Christmas Fair at The O2: 21/11-03/01/2010, Peninsular Square, London, SE10

* Dickensian Christmas Fair at Leadenhall Market: 01-24/12, 10:00-16:00 Δευτ.-Παρ., off Leadenhall Street, London, EC3V

* Greenwich Christmas Market: 09-31/12, College Approach, Greenwich, London, SE10

* Slow Food Christmas Market: 19-22/12, Southbank Centre, Belvedere Road, London, SE1.


Τι θα δείτε


Αυτή την εποχή στο Λονδίνο μπορείτε να δείτε:

Χορός:

* «Η Λίμνη των Κύκνων» του Matthew Bourne, στο Sadler's Wells

* «Ο Καρυοθραύστης», στο Royal Opera House

* «Η Ωραία Κοιμωμένη», στο Royal Opera House

* «Η Βασίλισσα του Χιονιού», στο London Coliseum

* «Ο Χιονάνθρωπος», στο Peacock Theatre

Όπερα:

* «La Boheme», στο Royal Opera House

* «The Enchanted Pig», στο Linbury Studio

Για όλη την οικογένεια:

* «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», στο Arts Theatre

* «Christmas Gold», στο Jermyn Street Theatre

* «Η Σταχτοπούτα», στο Unicorn Theatre

* «Footsbarn's Christmas Cracker», στο Shakespeare's Globe

* «Peter Pan», στο O2

* «Potted Potter: The Unauthorised Harry Experience», στο Trafalgar Studio 2

* «Το Νησί των Θησαυρών», στο Rose Theatre, Kingston.

[ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ]