promotional banner

Ουρές για τα τέλη κυκλοφορίας


Ουρές έχουν σχηματιστεί από το πρωί της Τρίτης στις εφορίες από ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων, οι οποίοι είτε θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους, προκειμένου να μην πληρώσουν τα πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας, είτε δεν τους έχει σταλεί το σχετικό ειδοποιητήριο για να προμηθευτούν το σήμα από τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 ΙΧ έχουν ακινητοποιηθεί λόγω των αυξημένων τελών κυκλοφορίας με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν παραδώσει τις πινακίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν η προμήθεια του σήματος γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με την αξία των τελών. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την προμήθεια των τελών εκπνέει την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, αίτηση κατά του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε στο ΣτΕ το ΙΝΚΑ χαρακτηρίζοντας παράνομη, αντιφατική, άδικη και αντισυνταγματική τη ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας.

Το ΙΝΚΑ ζητά την ακύρωση της σχετικής απόφασης και καλεί την κυβέρνηση να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες των οχημάτων όσων πλήρωσαν ή θα πληρώσουν για τα νέα τέλη κυκλοφορία μέσω της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης των δικαιούχων.
Αντιδράσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Τη διαμαρτυρία του ΚΚΕ για τα απαράδεκτα υψηλά τέλη κυκλοφορίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θ. Μωραϊτη.

Ο κ.Χαλβατζής τόνισε την απερίγραπτη κατάσταση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στις εφορίες και στα δημόσια ταμεία. Ζήτησε να μειωθούν τα τέλη που πληρώνουν οι κάτοχοι παλαιών αυτοκινήτων, αλλά και να δοθεί παράταση στις ημερομηνίες κατάθεσης των πινακίδων χωρίς πρόστιμα και άλλες επιβαρύνσεις.

Για «κατάφωρα άδικη, παράλογη και καθαρά εισπρακτική λογική» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του βουλευτή, Π.Λαφαζάνη ο οποίος με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος ζητά να μάθει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει και να ακυρώσει τις αυξήσεις αυτές.

«Οι θλιβερές εικόνες αυτών των τελευταίων ημερών με τις μεγάλες ουρές συμπολιτών μας να συνωστίζονται και να ταλαιπωρούνται γιορτινές μέρες, για τη συλλογή και κατάθεση δικαιολογητικών, μπροστά στις κατά τόπους εφορίες, προς επιστροφή πινακίδων παλαιών αυτοκινήτων, δεν επιβεβαιώνει μόνο το αυθαίρετο των κυβερνητικών αποφάσεων αλλά και συνιστά όνειδος για τη δήθεν πράσινη ανάπτυξη», τονίζει ο κ. Λαφαζάνης.