promotional banner

Τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στη χώρα


Το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) κατέγραψε στην πρώτη ετήσια έκθεση του, τεράστια περιβαλλοντολογικά προβλήματα στη χώρα και μικρά βήματα προόδου για την αντιμετώπιση τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Οι συντάκτες της Έκθεσης διαπίστωσαν διόγκωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στις αστικές περιοχές και αυξημένο κίνδυνο ερημοποίησης σε πολλές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα στην εν λόγω Έκθεση, αναφέρεται η μείωση των βροχοπτώσεων το καλοκαίρι, ο κίνδυνος ερημοποίησης σε περίπου 15.233 τ. χλμ. (στο σύνολο των 132.000 τ.χλμ. της ελληνικής επικράτειας) στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, η αύξηση αιωρούμενων σωματιδίων σε έξι ακόμη πόλεις πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης (Πάτρα, Βόλο, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Λάρισα, Ηράκλειο), η εισβολή περίπου 150 ξένων ειδών στις ελληνικές θάλασσες λόγω αύξησης θερμοκρασίας των νερών, τα προβλήματα ευτροφισμού σε 14 μεγάλες λίμνες, η ακαταλληλότητα των νερών σε τρεις λίμνες και εννέα ποταμούς και οι πιέσεις που δέχονται δεκάδες μικροί υγρότοποι στα νησιά.

Επίσης, διαπιστώθηκαν και θετικές εξελίξεις στις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αύξηση της ανακύκλωσης και των βιολογικών καθαρισμών σε όλη τη χώρα, μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 1% τα τελευταία χρόνια, που είναι αποτέλεσμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και της χρήσης καθαρότερων πηγών ενέργειας.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Γιάννης Ζιώμας, δήλωσε ότι το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η ρύπανση των πόλεων.

«Όσο απομακρυνόμαστε από τις μεγάλες πόλεις τόσο μειώνονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας είναι σε καλή κατάσταση προστασίας, έχουν αυξηθεί οι προστατευόμενες περιοχές (Natura) και έχουν γίνει βήματα με τους φορείς διαχείρισής τους, παρά την γκρίνια που υπάρχει», επισήμανε ο ίδιος.

Πρωταρχική σημασία όμως έχουν τα μέτρα για την προστασία των δασικών εκτάσεων, από καταπατήσεις και άλλου είδους αυθαιρεσίες, τόνισε ο κ. Ζιώμας.

Επίσης θεωρεί απαραίτητο την ορθολογική διαχείριση των υδάτων σε αγροτικές περιοχές, όπως η Θεσσαλία , με αναδιάρθρωση της γεωργίας.

[econews]