promotional banner

Ενίσχυση για τους κατώτερους μισθούς


Γράφει η Σίσσυ Σταυροπιερράκου

Τη στήριξη των κατώτερων μισθών, με την υπογραφή μιας ειδικής σύμβασης, που θα προηγηθεί της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επιδιώκει από τους εργοδότες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Κεντρικός στόχος είναι να δοθεί αύξηση 80 ευρώ στους πλέον χαμηλόμισθους στα τέλη του 2009, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει ο διάλογος για την χορήγηση ποσοτικής αύξησης στο σύνολο των εργαζομένων.

«Σε περίπτωση που οι εργοδοτικές οργανώσεις απορρίψουν την πρόταση αυτή, τότε η μάχη της σύμβασης θα είναι επίπονη, αγωνιστική και μακροχρόνια, καθώς θα εστιάσει στο ποσοστό των αυξήσεων» προειδοποίησε ο Γιάννης Παναγόπουλος. Οπως είναι γνωστό, οι κατώτεροι μισθοί στη χώρα μας βρίσκονται μόλις στο 54% του κοινοτικού μέσου όρου. Aπό την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Τσαλικάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης θα αποτελεί άμεσα το σοβαρότερο πρόβλημα στην κοινωνία μας. Οι εκτιμήσεις και οι ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού για την αύξηση των ποσοστών της σε ισπανικά επίπεδα μας υποχρεώνει να επανέλθουμε πιεστικά στις προτάσεις μας, για την αξιοποίηση του επιδόματος ανεργίας με εργασία και ασφάλιση και διαμόρφωση του ύψους του επιδόματος σταδιακά στο 80% του ανειδίκευτου εργάτη, όπως κάθε φορά προβλέπεται από την ΕΓΣΣΕ».
Click here to find out more!

Το θέμα των μισθών συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, όπου δόθηκε εξουσιοδότηση για προκήρυξη απεργίας με αιχμή οικονομικά και ασφαλιστικά ζητήματα το πρώτο δίμηνο του 2010.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ ζητεί τη λήψη μέτρων για την προστασία των θέσεων εργασίας και τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Μεταξύ άλλων, προτείνει την απαγόρευση των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων και των υποχρεωτικών αδειών για όσα διάστημα διαρκεί η κρίση και για τις επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ή επιδότηση. Οι αλλαγές στα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση δεν ικανοποιούν τη ΓΣΕΕ, η οποία μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την επιτροπή που έχει συσταθεί για το εργασιακό. Η συνομοσπονδία θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθούνται είναι πολύ συντηρητικά για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και απαιτείται πιο τολμηρή παρέμβαση κυρίως για την αντιμετώπιση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Η επιτροπή ειδικών για τις εργασιακές σχέσεις συνεδρίασε την Πέμπτη και αναμένεται να οριστικοποιήσει τις προτάσεις στην επόμενη συνεδρίαση, στις 14 Ιανουαρίου.


[ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ]