promotional banner

Μείωση μισθών στο δημόσιο


Γράφει ο Γιώργος Παλαιτσάκης

Πρόσθετα μέτρα, ύψους 929.000.000 ευρώ, που προβλέπουν μειώσεις μισθών για δημοσίους υπαλλήλους και αυξήσεις φόρων για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τις κλειστές ενημερωτικές συναντήσεις που είχε χθες με θεσμικούς επενδυτές για την παρουσίαση των στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας μας.

* 1Περικοπές προανήγγειλε από το Λονδίνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
* Έρχονται πρόσθετα βάρη σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, για να συρρικνωθεί το έλλειμμα στο 8,7%.
* Περαιτέρω αύξηση της έμμεσης φορολογίας, συρρίκνωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς.
* Σε ξαφνική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες η Standard and Poor’s, αδιαφορώντας προφανώς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός αποκάλυψε στους ξένους επενδυτές κάτι που δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως στην Ελλάδα, ότι ο στόχος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2010 θα αλλάξει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο.

Ο νέος στόχος θα προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος κατά επιπλέον 0,4% του ΑΕΠ ή κατά 929.000.000 ευρώ, ώστε από 12,7% ή 30,55 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθεί φέτος να πέσει στο 8,7% του ΑΕΠ ή στα 21,24 δισ. ευρώ το 2010 και όχι στο 9,1% ή στα 22,17 δισ. ευρώ που μέχρι πρότινος ανακοίνωνε η κυβέρνηση.

Η συνολική μείωση του ελλείμματος που θα προβλέπεται για το 2010 θα είναι, δηλαδή, της τάξης του 4% του ΑΕΠ ή των 9,3 δισ. ευρώ και όχι 8,4 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Ο υπουργός παραδέχθηκε μάλιστα στους ξένους επενδυτές ότι από την επιδιωκόμενη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ μόνο το 1,5%-2% θα προέλθει από μόνιμα μέτρα.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τον κατάλογο των παρεμβάσεων στο φορολογικό σύστημα και τις δαπάνες του δημοσίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας επιπλέον, σχετικά με την πρόσθετη μείωση των 929.000.000 ευρώ, ότι:

1. Αν και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι χαμηλοί και δεν μπορούν να περικοπούν, τα σχεδιαζόμενα μέτρα, τα οποία αφορούν στην αναστολή των προσλήψεων, στο πάγωμα των αποδοχών όσων λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ το μήνα και σε περικοπές επιδομάτων, θα οδηγήσουν σε μειώσεις ονομαστικών μισθών κατά 3,4%.

2. Οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα ανακοινωθούν το Φεβρουάριο θα αυξήσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις στους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες εντός του 2010, ενώ άλλα μέτρα θα διευρύνουν σημαντικά τη φορολογική βάση.

Ο υπουργός εξάλλου επισήμανε στους ξένους θεσμικούς επενδυτές ότι:

- Δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω δραστική δημοσιονομική προσαρμογή, όπως προτείνουν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, επειδή αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας.

- Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2010 θα περιλαμβάνεται πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα αφορά πωλήσεις μεριδίων του δημοσίου σε τράπεζες, επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινής ωφελείας, καθώς και σε άλλους κρατικούς φορείς.

- Ο δανεισμός του δημοσίου έφθασε τα 64 δισ. ευρώ το 2009, θα περιορισθεί σε 54 δισ. ευρώ το 2010 και μπορεί να μειωθεί περισσότερο εάν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που θα ανακοινωθεί σύντομα, εφαρμοσθεί με επιτυχία.

“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ”

Ο υπουργός συναντήθηκε προχθές με τη γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λανγκάρντ και αμέσως μετά τη συνάντηση, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επισήμανε ότι:

- “Δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα διάσωσης (σ.σ. της ελληνικής οικονομίας) και δεν συζητάμε αυτό το ζήτημα με τους ομολόγους μου. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της”.

- “Οι αγορές μάς παρακολουθούν με προσοχή. Αναμένουν να δουν τις εξαγγελίες να μεταφράζονται σε πράξεις και είναι προφανές ότι, πριν γίνει αυτό, είναι δύσκολο να τις πείσουμε. Το αποδεχόμαστε αυτό το γεγονός, αλλά ταυτόχρονα βλέπουν ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που λαμβάνει μέτρα, που ήδη ανήγγειλε πολύ σημαντικά μέτρα για τη μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα, με πρωτοβουλίες που αποτελούν μια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν”.

- “Πιστεύουμε πως δεν θα υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από άλλο οίκο. Συζητάμε με όλους τους οίκους αξιολόγησης, αλλά πρόκειται για μια μεσοπρόθεσμη προσπάθεια που καταβάλλουμε. Δεν είναι μια προσπάθεια που θα αποφέρει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η προσπάθεια να πείσουμε και να αποδείξουμε ότι υπάρχει μια μείωση του ελλείμματος θα χρειαστεί ορισμένους μήνες”.

- “Οι ευρωπαίοι υπουργοί και το Eurogroup γνωρίζουν ότι γίνεται προσπάθεια από την πλευρά μας και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και φυσικά περιμένουν να δουν νέες κινήσεις και εξελίξεις μέσα στις προσεχείς εβδομάδες και μήνες και φυσικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης”.

Ο υπουργός συναντάται σήμερα το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστον Ντάρλιγκ, ενώ το απόγευμα θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη.


Βιομήχανοι: Η οικονομία μπορεί να αποφύγει το κραχ

Αισιοδοξία ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει το κραχ εκφράζει ο ΣΕΒ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου προχθές στην εκδήλωση της ΟΚΕ.

"Εν μέσω της πιο σοβαρής κρίσης που γνώρισε η χώρα μας μεταπολεμικά, είναι ευοίωνο το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων δείχνουν να έχουν συνείδηση της διαχρονικότητας των προβλημάτων και της κρισιμότητας των περιστάσεων", τονίζει ο ΣΕΒ και προσθέτει: "Ουσιαστικό ζητούμενο παραμένει η εξειδίκευση και η υλοποίηση, ξεκινώντας από σήμερα, των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Υπό την αναγκαία αυτή προϋπόθεση δικαιολογείται η αισιοδοξία ότι η οικονομία μας μπορεί να αποφύγει το κραχ και η κοινωνία μας να ανασυγκροτηθεί σε σύγχρονη και ανταγωνιστική βάση".


Μας υποβάθμισε και η Standard and Poor's!

Σε ξαφνική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες η Standard and Poor's, κίνηση που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι έγινε μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και την παρουσίαση του σχεδίου του για την εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Ο οίκος διαμόρφωσε την αξιολόγησή του για την Ελλάδα από Α- στο ΒΒΒ+. Η χθεσινή υποβάθμιση, η δεύτερη ύστερα από αυτήν της Fitch Ratings, διαμορφώνει νέα δεδομένα, καθώς αναμένονται με ενδιαφέρον οι σημερινές εξελίξεις τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στη διαμόρφωση του spread, το οποίο έδειχνε σημάδια αποκλιμάκωσης από την προηγούμενη εβδομάδα.

Έρχεται μάλιστα λίγα εικοσιτετράωρα προτού η κυβέρνηση εξειδικεύσει τα μέτρα για την οικονομία, αποδεικνύοντας ότι η εμπιστοσύνη των αγορών στην αξιοπιστία της χώρας μας έχει απολεσθεί.

"ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ"

Ο αναλυτής της Standard and Poor's Marko Mrsnik ανέφερε χθες ότι "η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές για τη μείωση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος είναι απίθανο από μόνα τους να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη μείωση της επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος.

Επιπλέον πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αναμόρφωση των δημόσιων οικονομικών αντιμετωπίζουν εγχώρια εμπόδια, που ενδεχομένως να απαιτήσουν σημαντικές προσπάθειες για σειρά ετών, προκειμένου να ξεπεραστούν".

Ο οίκος υπογράμμισε ακόμη ότι, "λόγω της ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεών μας για το γενικό χρέος της κυβέρνησης και τα επίπεδα του ελλείμματος -και το εκτιμώμενο κόστος για την εξυπηρέτηση των εν λόγω υποχρεώσεων-, βλέπουμε περαιτέρω μείωση της δημοσιονομικής ευελιξίας της Ελλάδας σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι είχαμε αρχικά εκτιμήσει”.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ 126%

Η S&P προέβη μάλιστα στην εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 126% το 2010 και θα εκτιναχθεί στο 138% του ΑΕΠ το 2012.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι "η αύξηση της επιβάρυνσης για εξυπηρέτηση του χρέους στενεύει τα περιθώρια για σταθεροποίηση του χρέους, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός σημαντικά πιο αδύναμου βραχυχρόνιου περιβάλλοντος οικονομικής ανάπτυξης".

ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΝ…

Προειδοποίησε μάλιστα ότι ενδεχομένως να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να αποκτήσει επαρκή πολιτική στήριξη, για να εφαρμόσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Επίσης η Standard & Poor’s μείωσε την αξιολόγηση των ομολόγων προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured debt) σε κυβερνητικά εγγυημένα χρεόγραφα των ελληνικών τραπεζών σε BBB+ από A-.

[ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ]