promotional banner

Τι έγινε στη Κοπεγχάγης για το κλίμα; Δείτε το βίντεο


Με ικανοποίηση δέχθηκε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, την επίτευξη συμφωνίας στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

Οι ηγέτες των κρατών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη είπαν «ναι» στην αμερικανικής «έμπνευσης» πρόταση και ο γ.γ. του ΟΗΕ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως μια «ενθαρρυντική αρχή».

Πρόσθεσε επίσης: «Μπορεί να μην είναι (η συνθήκη που υπεγράφη) ακριβώς αυτό που όλοι μας ελπίζαμε, αλλά πρόκειται για μια απόφαση όλων των κρατών-μελών που είναι μια ενθαρρυντική αρχή. Οφείλουμε πλέον να την επικαιροποιήσουμε νομικά την επόμενη χρονιά».

Η Συνθήκη της Κοπεγχάγης για το κλίμα βασίζεται σε μια πρόταση που κατατέθηκε με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ την Παρασκευή το βράδυ και απολάμβανε της σύμφωνης γνώμης ακόμα τεσσάρων κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής.

Η Συνθήκη περιλαμβάνει την αποδοχή του ορίου για άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου και προβλέπει την καταβολή 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια, ως χρηματική βοήθεια προς τα αναπτυσσόμενα κράτη.

Περιγράφει επιπλέον έναν γενικό στόχο για ετήσια βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2020, προκειμένου να βοηθηθούν τα φτωχά κράτη στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, η Συνθήκη της Κοπεγχάγης περιλαμβάνει μια μέθοδο, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι τα αναπτυγμένα κράτη μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το συγκεκριμένο μέρος της Συνθήκης αποτέλεσε και σημείο τριβής των ΗΠΑ με την Κίνα, η οποία τελικά πείστηκε να αποσύρει τις ενστάσεις της.



[πηγή]