promotional banner

Η δίαιτα της τηλεόρασης: βλέπω & λεπταίνω!


Από την Κυριακή Μαυρίδου - Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια

Πολλές φορές, έχεις βρεθεί μπροστά στην τηλεόραση, τρώγοντας πολύ και ανεξέλεγκτα. Eύλογα αναρωτιέσαι λοιπόν, πώς γίνεται να απολαμβάνουμε το φαγητό βλέποντας τηλεόραση και ταυτόχρονα να αδυνατίζεις; Ο στόχος είναι εφικτός και εύκολος, αρκεί να ακολουθήσεις την παρακάτω δίαιτα της ΤV.
Φωτό Νο 2: Ποιές τροφές να αντικαταστήσεις με άλλες πιο υγιεινές
Φωτό Νο 2: Ποιές τροφές να
αντικαταστήσεις με άλλες πιο υγιεινές

Η θεωρία: Οι στατιστικές καταδεικνύουν ότι παρακολουθούμε καθημερινά περίπου τρεις ώρες τηλεόραση. Ως επί το πλείστον αυτό συμβαίνει από αργά το απόγευμα και μέχρι πριν τον ύπνο. Ταυτόχρονα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι στην ώρα προβολής των προγραμμάτων υψηλής τηλεθέασης (ποδοσφαιρικοί αγώνες, αγαπημένα σίριαλ), γίνεται εκτεταμένη κατανάλωση φαγητού, με συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι όχι μόνο να μην παχαίνουμε, αλλά και να ξεφορτωθούμε εύκολα 2,3 ή περισσότερα κιλά μηνιαίως. Και όλα αυτά παρακολουθώντας τα αγαπημένα μας τηλεοπτικά προγράμματα.

15 έξυπνες τεχνικές ελέγχου: δεν χρειάζεται να τις εφαρμόσεις όλες μαζί αλλά να τις έχεις στο μυαλό σου και να επιλέγεις αυτή που σου ταιριάζει κάθε φορά.

1. Προ-γέμισμα στομάχου: πριν φας οτιδήποτε, πιες αρκετό νερό και αν δεν νιώσεις χορτασμένη, κατανάλωσε μια σαλάτα λαχανικών επιπλέον.

2. Απόκρυψη: εξαφάνισε από το οπτικό σου πεδίο οτιδήποτε μπορεί να καταναλώσεις ασυναίσθητα, όπως είναι τα πατατάκια ή οι ξηροί καρποί.

3. Μεγέθυνση: βάλε το ποτό, το χυμό ή το αναψυκτικό σε μικρότερο ποτήρι απ’ ό,τι συνήθως και το φαγητό σε μικρότερο πιάτο, ώστε η μερίδα να δείχνει μεγαλύτερη.

4. Συρρίκνωση: αραίωσε ποτά, χυμούς και αναψυκτικά με πάγο και αθέρμιδα υγρά, νερό ή σόδα.

5. Οπτική απάτη: άπλωσε το φαγητό στο κέντρο του πιάτου και τοποθέτησε πολλά διαφορετικά λαχανικά γύρω - γύρω.

6. Υποδιαίρεση: πες ναι στα δύο μικρά αντί για ένα μεγάλο. Για παράδειγμα, βάλε το φαγητό σε δύο μικρά πιατάκια αντί σε ένα μεγάλο.

7. Αναμονή: μην τοποθετείς όλα τα φαγητά του γεύματος μπροστά σου. Πάρε ένα πιάτο κάθε φορά. Μόλις καταναλώσεις το περιεχόμενό του, περίμενε 5 λεπτά προτού συνεχίσεις στο επόμενο.

8. Παράταση χρόνου: χώρισε το φαγητό σε πολλές μπουκιές και μάσησε κάθε μπουκιά 10 με 15 φορές.

9. Προγραμματισμένες δυσκολίες: μην τρως με τα χέρια, αλλά χρησιμοποίησε τα κατάλληλα κουζινικά σκεύη πάντα. Εάν θέλεις να βάλεις τα χέρια σου, μην χρησιμοποιείς το "καλό " χέρι αλλά το άλλο.

10. Καταμέτρηση: πάρε ένα κομματάκι από μια συσκευασμένη τροφή (γαριδάκια, πατατάκια), κλείσε τη συσκευασία, κατανάλωσε αργά ένα κομματάκι και περίμενε ένα λεπτό. Κατόπιν, άνοιξε και πάλι την συσκευασία και επανάλαβε.

11. Απώθηση: φαντάσου για μερικά λεπτά το φαγητό, το σνακ ή το γλυκό που έχεις μπροστά σου σε απωθητική ανάμιξη με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, το παγωτό περιχυμένο με κέτσαπ ή το κρέας περιχυμένο με ζελέ φράουλας. Έπειτα, θα έχεις πολύ λιγότερη όρεξη για ξέφρενη κατανάλωση φαγητού.

12. Καταγραφή: κράτησε ένα ημερολόγιο με όλες τις τροφές που καταναλώνεις, την ποσότητα και την αιτία που σε έσπρωξε στην κάθε διατροφική επιλογή. Πριν φας οτιδήποτε άλλο,μελέτησε όλα όσα έφαγες και αξιολόγησε το πόσο πεινάς πραγματικά ή όχι.

13. Φανταστικός τυμπανισμός: οραματίσου ότι έχεις ήδη καταναλώσει μια τεράστια ποσότητα φαγητού και βιώσε τις παρενέργειές του νοητικά.

14. Πνευματική αποτροπή: κράτα μια πρόχειρη μια φωτογραφία που σε δείχνει αρκετά κιλά παχύτερη και θυμήσου τον αγώνα που έκανες για να χάσεις τα κιλά αυτά.

15. Ενίσχυση κορεσμού: εάν έχεις φάει αρκετά αλλά εξακολουθείς να πεινάς, τρίψε το χόνδρο στο πάνω μέρος του αριστερού αφτιού για 90 δευτερόλεπτα και και το λοβό του δεξιού αφτιού για 60 δευτερόλεπτα. Κατόπιν μάσησε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη για πέντε λεπτά ακόμη. Μετά από αυτές τις τρεις κρίσιμες ενέργειες, θα δεις την όρεξή σου να μειώνεται δραστικά.

Σημαντική Συμβουλή: αφού ακολουθήσεις κάποιο από τα παραπάνω, εκτύπωσε και συμβουλέψου τον πίνακα με τις τροφές που μπορείς να αντικαταστήσεις παρακολουθώντας και τρώγοντας μπροστά στην τηλεόραση, με άλλες πιο υγιεινές αλλά εξίσου θρεπτικές. Τη λίστα θα την βρεις στην φωτογραφία Νούμερο 2.

[women only]