promotional banner

Εξονυχιστικοί έλεγχοι στο Ελ. Βενιζέλος


Με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας
εκτελούνται οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ και από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σε αεροπλάνο της Northwest Airlines από 23χρονο Νιγηριανό.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ ελέγχονται εξονυχιστικά και οι αποσκευές τους ανοίγονται, προκειμένου να εξεταστούν πλήρως.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν μόνο για πτήσεις προς τις ΗΠΑ και όχι προς προς την Ευρώπη.

Εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης
Τα μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής ενισχύθηκαν από χθες με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σε πτήση της Northwest Airlines από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.

«Τα συμπληρωματικά μέτρα (ασφαλείας) εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον κόσμο σε όλες τις πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για απροσδιόριστη χρονική περίοδο», ανέφεραν οι υπηρεσίες εθνικού συντονισμού κατά της τρομοκρατίας στην Ολλανδία, ανακοινώνοντας ένα αμερικανικό αίτημα προς τις αεροπορικές εταιρίες να ενισχύσουν την ασφάλεια.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία συνίστανται κυρίως «στην έρευνα των επιβατών» και σε «συμπληρωματικούς ελέγχους στις χειραποσκευές», άρχισαν να εφαρμόζονται από χθες το πρωί στην Ολλανδία.

Εκτός από το Άμστερνταμ, από το οποίο αναχώρησε το αεροσκάφος στο οποίο έγινε η απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας, τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, της Στοκχόλμης, των Βρυξελλών και της Βιένης ανακοίνωσαν άμεσα ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, έπειτα από την ανακοίνωση παρόμοιων μέτρων από τα μεγάλα αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής.

Στον Καναδά, ο υπουργός Μεταφορών Τζον Μπάιρντ δήλωσε πως εργάζεται με τους «αμερικανικανούς ομολόγους μου προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας». Άμεσα μέτρα ελήφθησαν και οι εταιρίες ενημέρωσαν τους πελάτες τους για πιθανές καθυστερήσεις.

Στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, τα μέτρα άρχισαν να ισχύουν από χθες το πρωί, από την απογείωση των πρώτων αεροσκαφών με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες: εκτός από τους αυξημένους ελέγχους, οι επιβάτες υποχρεώθηκαν να καταγράψουν όλες τις χειραποσκευές στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους-με εξαίρεση τις τσάντες χειρός των γυναικών-και να τοποθετήσουν σε διαφανή σακούλα κάθε αντικείμενο-όπως βιβλία-που μεταφέρουν στο αεροσκάφος, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όλα τα ιταλικά αεροδρόμια ενίσχυσαν την ασφάλειά τους για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι έλεγχοι διπλασιάστηκαν στις Βρυξέλλες «τουλάχιστον έως τις 30 Δεκεμβρίου», με σωματικούς ελέγχους και ελέγχους αποσκευών.

Ενισχυμένοι οι έλεγχοι και στα αεροδρόμια της Γερμανίας, κυρίως στη Φρανκφούρτη. Γερμανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βρίσκονται σε στενή επαφή με τις αμερικανικές αρχές αεροπορικής ασφάλειας. Η γερμανική αστυνομία, μάλιστα, προειδοποιεί όλους τους επιβάτες με προορισμό τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να αναμένουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Στο αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, τέθηκε σε λειτουργία ένας συμπληρωματικός έλεγχος πριν από την επιβίβαση.

Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Μπλάνκο, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι τέθηκαν σε εφαρμογή «έκτακτα μέτρα ασφαλείας» για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες «με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλοι οι κανονισμοί και οι διαδικασίες ακολουθούνται στην Ευρώπη».

Στο Λονδίνο, η βρετανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων (BAA) ζήτησε από τους επιβάτες να εμφανίζονται πριν από την προκαθορισμένη ώρα για τις διαδικασίες καταγραφής και να «περιορίσουν» τον αριθμό των χειραποσκευών, λόγω της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.

Στη Βιέννη, οι αυστριακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιβάτες και οι αποσκευές θα «ελέγχονται 100%», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ρούντολφ Γκόλια.

Στο μεταξύ, αεροσκάφος της Lufthansa που εκτελούσε πτήση από Φρανκφούρτη στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ προσγειώθηκε εκτάκτως στην Ισλανδία, όταν διαπιστώθηκε ότι μετέφερε αποσκευές ενός επιβάτη ο οποίος δεν είχε μπει στην πτήση.

Ομάδα πυροτεχνουργών έκανε έρευνα στο Airbus με τους επιβάτες να παραμένουν στις θέσεις τους και απομάκρυναν τις αποσκευές, χωρίς ωστόσο να βρεθεί τίποτα το ύποπτο.

«Φαίνεται ότι ο επιβάτης στον οποία ανήκαν οι αποσκευές με κάποιο τρόπο έχασε την πτήση αφού έκανε check in», τόνισε ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου Κέφλαβικ, Φρίντορ Έινταλ.