promotional banner

Οι εκπομπές του CO2 αυξήθηκαν το 2008


Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, αυξήθηκαν το 2008, κατά 2%, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο των 1,3 τόνων άνθρακα ανά κεφαλή το χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε σε επιβράδυνση των οικονομιών του πλανήτη, η νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει, ότι οι εκπομπές του CO2 αυξήθηκαν κατά 2% το 2008 και κατά 29% από το 2000.

Σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων, η εν λόγω αύξηση ήταν περίπου 4 δις μετρικοί τόνοι άνθρακα το 2008, με συνέπεια η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα, να φθάσει στο ύψος των 385 μερών ανά εκατομμύριο, 38% πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Η μελέτη έγινε από τους επιστήμονες του παγκόσμιου ερευνητικού δικτύου για το κλίμα Global Carbon Project (GCP) και θα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Nature Geoscience».

Οι αυξημένες εκπομπές του CO2 από τα ορυκτά καύσιμα, προήλθαν κυρίως από τη χρήση άνθρακα, ενώ σημειώθηκε μείωση στις εκπομπές από τη χρήση πετρελαίου και την αποψίλωση των δασών.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η αύξηση των εν λόγω εκπομπών που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, συνδέονται στενά με την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

Κατά συνέπεια, το 2009 αναμένεται μια μικρή μείωση των εν λόγω εκπομπών λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως το 2010, οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου θα αυξηθούν ξανά, μαζί με την αναμενόμενη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Η έκθεση «Global Carbon Budget» (Παγκόσμιος Προϋπολογισμός Άνθρακα), εκτιμά ότι σε μεγάλο βαθμό η αύξηση των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» από τις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξήθηκε το 2008, ξεπερνώντας τις εκπομπές των ανεπτυγμένων χωρών και προβλέπεται να αυξηθεί στο μέλλον, λόγω της αύξησης της παραγωγής εξαγωγικών βιομηχανικών αγαθών, τα οποία προορίζονται για τις αγορές των ανεπτυγμένων χωρών.

Τα τελευταία 50 χρόνια, κατά μέσο όρο, το 43% των ετήσιων ανθρωπογενών εκπομπών αερίων παρέμεναν στην ατμόσφαιρα και το υπόλοιπο 57% απορροφιόταν με φυσικό τρόπο από την ξηρά και τους ωκεανούς.

Όμως, οι φυσικοί μέθοδοι απορρόφησης δεν έχουν καταφέρει να συμβαδίσουν με τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων, με συνέπεια, τα τελευταία 50 χρόνια να αυξάνεται το ποσοστό εκείνο των αερίων που δεν μπορεί να απορροφηθεί από την φύση και συνεπώς παραμένει στην ατμόσφαιρα και από 40% που ήταν το 1959, σήμερα να είναι γύρω στο 45%.

[econews]