promotional banner

Η πορεία των ερευνών για το Αids μετά από 25 χρόνια: δυο βήματα μπροστά και ένα πίσω


Η ευφορία ήταν μεγάλη όταν επιστήμονες από την Ταϊλάνδη μιλούσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο για ένα επιτυχημένο εμβόλιο κατά του Aids. Δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμα και τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά.

Thomas Prinzler / Μαρία Ρηγούτσου Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Μετά την πολλά υποσχόμενη ανακοίνωση από την Ταϊλάνδη για την αντιμετώπιση του Aids τον περασμένο Σεπτέμβριο, πολλοί είχαν αναρωτηθεί εάν οι επιστήμονες είναι σε θέση πράγματι, μετά από 25 χρόνια ερευνών, να σκοτώσουν τον πιο θανατηφόρο ιό. Ανάμεσα σε αυτούς που αμφιβάλλουν είναι και ο επιδημιολόγος Στηβ Νόρλι, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στο Βερολίνο: "Ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν συχνά είναι ότι τέτοιου είδους ανακοινώσεις προέρχονται περισσότερο από τον τύπο παρά πραγματικά από επιστήμονες. Και μερικές φορές τα επιστημονικά αποτελέσματα υπερτιμώνται από τον τύπο."

Ο κ. Νόρλι ξέρει πολύ καλά γιατί μιλάει, αφού εδώ και είκοσι χρόνια κάνει έρευνες στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στο Βερολίνο για ένα εμβόλιο κατά του Aids. Ο ίδιος, όπως και πολλοί συνάδελφοί του, παραξενεύτηκαν από την τόσο ελπιδοφόρα είδηση. Κατά τη γνώμη του, ακόμη και οι ίδιοι οι ερευνητές δεν έχουν ανακαλύψει γιατί είναι τόσο δύσκολο να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο κατά του Aids. Παρά τις έρευνες στα μεγαλύτερα ινστιτούτα του κόσμου δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί πώς ακριβώς ο ιός του Aids προσβάλλει μερικά κύτταρα του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου: «Δεν γνωρίζουμε τί ακριβώς είναι τόσο περίπλοκο με το εμβόλιο. Δεν γνωρίζουμε τί είδους αντισώματα είναι απαραίτητα και αν επαρκούν για την άμυνα του οργανισμού. Διαφέρει από ότι σε άλλες ασθένειες και αυτό ακριβώς κάνει τόσο δύσκολη την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Aids».

Ανοίγει ένας δρόμος;

Ίσως όμως η είδηση τότε από την Ταϊλάνδη που έκανε το γύρο του κόσμου να ανοίγει ένα δρόμο. Ίσως να μην μπορούμε να θεραπεύσουμε το Aids, μπορούμε όμως ίσως να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο, με το οποίο θα προστατευόμαστε από το Aids. Κάθε μέρα, ακόμα και σήμερα μετά από 25 χρόνια εντατικής έρευνας πάνω στο θέμα, 7.500 άνθρωποι μολύνονται με τον ιό του Aids. Σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν προσβληθεί περισσότερα από 33 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα δυο τρίτα ζουν στην Αφρική ενώ το 70% των ανθρώπων που πεθαίνουν είναι στη νότια Σαχάρα. Μπορούν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι να ελπίζουν πως σύντομα θα υπάρξει ένα εμβόλιο κατά του Aids; Ο επιδημιολόγος Βόλφγκανγκ Πράιζερ είναι σαφής:«Δυστυχώς θα σας απογοητεύσω, αυτή η ελπίδα δεν υπάρχει».

Παρόλα αυτά όμως έχουν γίνει σημαντικά βήματα. H Φρανσουάζ Μπαρέ Σινουσί, η οποία πήρε πέρυσι το Νόμπελ για τις έρευνές της στο Aids, είναι αισιόδοξη και επισημαίνει πως το 31% των εθελοντών που έκαναν το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ταϊλάνδη είχαν καλά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μελετηθεί ποιά ήταν τα στοιχεία αυτά που συνέβαλαν στο θετικό αποτέλεσμα.

Μέχρι σήμερα έχουν κερδηθεί αρκετές μάχες κατά του Aids, αλλά όχι ακόμα ο πόλεμος.

[Healthier World]