promotional banner

Tim Burton: Ο παραμυθένιος κόσμος του! - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο


Ο παραμυθένιος κόσμος του Τιμ Μπάρτον ζωντανεύει στους χώρους της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48), έως και την ερχόμενη Τετάρτη.

Το χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα στον αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους σκηνοθέτη - προπομπός της πολυαναμενόμενης ταινίας «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες τον ερχόμενο Μάρτιο-, αποτελεί αφορμή να ξαναθυμηθούμε το έργο του ταλαντούχου δημιουργού, τον οποίο τιμά το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης με αναδρομική έκθεση που έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο και ολοκληρώνεται στα τέλη του Απρίλη.

Εδώ εκτίθενται περισσότερα από 700 αντικείμενα του Μπάρτον, πολλά εκ των οποίων για πρώτη φορά, από εφηβικά σχέδια, πίνακες, φωτογραφίες, κούκλες, μακέτες, κοστούμια μέχρι αντικείμενα που προέρχονται από πρόσφατες ταινίες του. Η έκθεση ιχνηλατεί την 27χρονη καριέρα του και δείχνει πώς εμπνεύσθηκε από την ποπ κουλτούρα και κατάφερε να δημιουργήσει ένα προσωπικό κινηματογραφικό ιδίωμα, που ενέπνευσε πολλούς νεότερους συναδέλφους του.

Στο πλαίσιο του αθηναϊκού αφιερώματος θα προβληθεί απόψε στις 8 «Η Επιστροφή του Μπάτμαν» (1992), και στις 10:30 οι «Απίθανες ιστορίες» (Big Fish, 2003). Αύριο στις 8:00 μ.μ. θα προβληθεί «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» και θα ακολουθήσει «Ο Σκαθαροζούμης».

Το αφιέρωμα θα κλείσει την Τετάρτη στις 9 το βράδυ, με τον «Χριστουγεννιάτικο εφιάλτη», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Με τη συνδρομή της «τρισδιάστατης» τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, η ταινία αυτή δίνει πλέον στο κοινό τη δυνατότητα να έρθει πολύ κοντά και να αναπτύξει δεσμούς με τους μακάβριους σκανταλιάρηδες ήρωές της, τα φαντάσματα και τους καλικάτζαρους. Η χριστουγεννιάτικη δημιουργία του Τιμ Μπάρτον παραμένει ένα θεότρελο μιούζικαλ, που δημιουργεί μια θαυμάσια εορταστική ατμόσφαιρα.