promotional banner

Δείτε τα τρέιλερ από τις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς


Ο Δημήτρης Δανίκας ξεχώρισε τις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς που πέρασε. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η υψηλής τεχνολογίας τρισδιάστατη ταινία «Αvatar».

1. «Αvatar». Δώδεκα χρόνια μετά το Τerminator 2 ο διάσημος σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον επιστρέφει με το Avatar, με τα οπτικά εφέ, να εντυπωσιάζουν και τους "μυημένους" του είδους, καθώς άνθρωποι και γραφικά αλληλεπιδρούν με απόλυτη φυσικότητα και αρμονία.



2. «Λευκή κορδέλα». Αυστριακή ταινία σε σκηνοθεσία Μίκαελ Χάνεκε με τους Ούλριχ Τουκούρ, Σουζάνε Λόταρ, Κρίστιαν Φρίντελ. Πραγματεύεται τα κοινωνικά αίτια της βίας και της γέννησης του φασισμού



3. «Τι απέγινε η Ελλη». Ιρανική ταινία σε σκηνοθεσία Ασγκάρ Φαραντί με τους Σαχάμπ Χοσεϊνί, Ταρανέ Αλιντουστί, Γκολσιφτέ Φαραχανί. Υπόδειγμα κοινωνικού δράματος που συνδυάζει εσωτερική ένταση, αγωνία και εξαιρετική ψυχολογική ανάλυση χαρακτήρων.

4. «Άσε το κακό να μπεί». Ένας Σουηδός με το όνομα Τόμας Άλφρεντσον υπογράφει μία από τις πέντε «μεγιστοτεράστιες» - κατά Δανίκα - ταινίες της χρονιάς.



5. «Κυνόδοντας». Ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθινου, που βραβεύτηκε στις Κάννες, είναι ένα φιλμ που πραγματεύεται την οικογένεια ως πρωταρχικό κύτταρο της κοινωνίας και την ανατέμνει με ιδιαίτερο και πρωτότυπο αισθητικά τρόπο.



6. «Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης». Καταδικασμένη εν τη γενέσει της να διχάσει όσο ελάχιστες ταινίες, αποτελεί μια γλυκόπικρη, άκρως σουρεαλιστική, αναμενόμενα βαθυστόχαστη, αστείρευτα εμπνευσμένη, αφάνταστα διασκεδαστική σε κάποια σημεία της, δυσνόητη και «δυσκολοχώνευτη» σε κάποια άλλα, αλλά ουδέποτε ανιαρή ματιά στην ψυχοσύνθεση και τη ζωή του Κέιντεν Κοτάρντ. Ενός μεσήλικα θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη αφοσιωμένου «ψυχή τε και σώματι» στην τέχνη του, ο οποίος επιχειρεί να κατανικήσει το φόβο του θανάτου. Του Τσάρλι Κάουφμαν με τους Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Σαμάνθα Μόρτον, Μισέλ Γουίλιαμς, Κάθριν Κίνερ, Έμιλι Γουότσον



7.«Gran Torino». Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ με τους Κλιντ Ίστγουντ, Μπι Βανγκ, 'Ανεϊ Χερ, Κρίστοφερ Κάρλεϊ. O Κλιντ Ιστγουντ περιγράφει την χρεοκοπία του αμερικάνικου ονείρου.



8. «Ο χρόνος που απομένει». Εξήντα χρόνια οικογενειακής ιστορίας, εξήντα χρόνια πολιτικο-κοινωνικής ιστορίας που όμως θα απεικονιστούν από το άλλο άκρο του δογματισμού, μέσα από βινιέτες σχεδόν «ανέκφραστου» χιούμορ που άλλοτε σου παγώνει το χαμόγελο με τη βαθιά πίκρα του κι άλλοτε σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι με τα οπτικά του ευρήματα. Του Ελία Σουλεϊμάν
με τους Αλί Σουλιμάν, Ελία Σουλεϊμάν, Σαλέχ Μπακρί.



9. «Ο Παλαιστής». Του Ντάρεν Αρονόφσκι με τους Μίκι Ρουρκ, Μαρίζα Τομέι, Ίβαν Ρέιτσελ Γουντ. Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ʼ80 , ο Ράντυ “the Ram” (Μίκι Ρουρκ ) ήταν ένας κορυφαίος επαγγελματίας παλαιστής του wrestling . Σήμερα, 20 χρόνια μετά συνεχίζει να αγωνίζεται σε ανεπίσημους αγώνες στο New Jersey .



10. «Δυο έρωτες». Πολλά υποσχόμενο και ανατρεπτικό ερωτικό μελόδραμα. Σκηνοθετημένο άρτια, ερμηνευμένο αριστοτεχνικά. Σε σκηνοθεσια Τζεϊμς Γκρεϊ. Πρωταγωνιστουν Γιοακιν Φινιξ, Γκουινεθ Παλτροου.