promotional banner

Τι αλλάζει στη ζωή μας με την ψηφιακή τηλεόραση - 13 ερωτήσεις και απαντήσεις


Επιμέλεια Άκης Φωτόπουλος

Μόλις τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη ψηφιακής εκπομπής του σήματος των καναλιών Alpha, Alter, Antenna, Μακεδονία TV, Mega, Σκάι και Star στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. "Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη μεγάλη πόλη, στην οποία η ψηφιακή τεχνολογία θα δείξει τις δυνατότητές της, λύνοντας μια για πάντα τα προβλήματα λήψης ειδικά στις περιοχές Πολίχνης και Συκεών.

Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι και περιμένουμε τον κόσμο να την αγκαλιάσει", δήλωσε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Digea Γιώργος Μαθιός. Την ερχόμενη Πέμπτη η Digea, η εταιρεία που έχουν συστήσει τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας για να αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τους, καθώς και όποιων άλλων σταθμών επιλέξουν τις υπηρεσίες της, εφαρμόζοντας την κοινή υπουργική απόφαση, θα αρχίσει την εκπομπή ψηφιακού σήματος από τα κέντρα εκπομπής του Χορτιάτη και του Φιλίππειου. Το αναλογικό σήμα θα εξακολουθήσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη, ενώ θα διακοπεί από το Φιλίππειο.

"Η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου της ευρύτερης Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να λαμβάνει το αναλογικό σήμα από τον Χορτιάτη", διευκρίνισε ο κ. Μαθιός, ώστε να μην πανικοβληθούν οι τηλεθεατές που δεν θα έχουν προμηθευτεί τον απαραίτητο αποκωδικοποιητή.

Οι συχνότητες εκπομπής από τον Χορτιάτη αυτή τη στιγμή είναι για τον Alpha 45, για το Alter 41, τον Antenna 32, το Μακεδονία TV 38, το Mega 24, τον Σκάι 35 και το Star 51. Αυτές οι συχνότητες θα καταργηθούν έως το τέλος του 2012, χρονοδιάγραμμα που προβλέπει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Οι άνθρωποι της Digea επεξεργάστηκαν μια σειρά ερωτήσεων που έχει ο περισσότερος κόσμος αναφορικά με την ψηφιακή τηλεόραση και τις δυνατότητές της, τις οποίες μαζί με τις σχετικές απαντήσεις σάς παρουσιάζουμε παρακάτω:

Τι είναι αποκωδικοποιητής;

Ο αποκωδικοποιητής είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που συνδέεται με την τηλεόρασή σας και με την εξωτερική κεραία σε περίπτωση που η τηλεόρασή σας δεν έχει ψηφιακό δέκτη-αποκωδικοποιητή ή αυτός που έχει δεν είναι συμβατός με το σύστημα κωδικοποίησης της πλατφόρμας.

Γιατί αλλάζει η τηλεόραση σε ψηφιακή; Ποιος το αποφάσισε;

Σύμφωνα με την απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), έως το 2015 όλες οι χώρες παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να έχουν προχωρήσει στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση. Μάλιστα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012.

Τι είναι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DVB-T);

Η ψηφιακή τηλεόραση, με απλά λόγια, είναι το μέλλον της τηλεόρασης. Αυτό αφορά τον τρόπο με τον οποίο εκπέμπεται και λαμβάνεται το τηλεοπτικό σήμα από τα κανάλια στα σπίτια μας ή όπου υπάρχει δέκτης τηλεόρασης. Μιλάμε μόνο για την τεχνολογία εκπομπής και λήψης τηλεοπτικού σήματος, δηλαδή για το είδος του σήματος που φτάνει στο σπίτι μας, και όχι για την τεχνολογία της τηλεόρασης που υπάρχει στο σπίτι. Η ψηφιακή τηλεόραση αναπτύσσεται παγκοσμίως με γοργούς ρυθμούς και είναι μία υπηρεσία που δεν απαιτεί συνδρομή, είναι δηλαδή δωρεάν.

Ποια είναι τα οφέλη της;
Δύο από τα κυριότερα οφέλη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι η κορυφαία ποιότητα εικόνας και ήχου. Δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα κακής ή μέτριας λήψης που εμφανιζόταν ώς σήμερα σε πολλές περιοχές με χιόνια (λόγω αδύναμου σήματος ή περίεργης μορφολογίας εδάφους) ή είδωλα που εμφανίζονται στο περίγραμμα των μορφών των ανθρώπων ή των πραγμάτων που εμφανίζονται και περιορίζουν την ευκρίνεια της εικόνας.

Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης;

Κατά την περίοδο της μετάβασης συγκεκριμένες περιοχές αναπόφευκτα θα χάσουν το αναλογικό σήμα. Στη Θεσσαλονίκη λ.χ. θα κλείσει η αναλογική εκπομπή από το κέντρο εκπομπής στο λόφο του Φιλίππειου. Έτσι οι καταναλωτές γύρω από το λόφο του Φιλίππειου θα χάσουν κάθε αναλογικό σήμα και θα χρειαστούν άμεσα την προμήθεια αποκωδικοποιητών, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση.

Χρειάζομαι νέα τηλεόραση;

Δεν απαιτείται αγορά νέας συσκευής τηλεόρασης για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Ακόμη και με την παλιά σας τηλεόραση είναι δυνατό να βλέπετε ψηφιακά, αρκεί να συνδέσετε έναν απλό αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας MPEG-4.

Θα χρειαστώ καινούργια κεραία ή πιάτο;
Καμία αλλαγή στην εγκατάσταση της ήδη υπάρχουσας κεραίας απαιτείται προκειμένου να λάβουμε το ψηφιακό σήμα. Η μετατροπή του σήματος γίνεται εξολοκλήρου από τον αποκωδικοποιητή που θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω αναλογικό ή ψηφιακό τηλεοπτικό δέκτη;

Προκειμένου να ελέγξετε εάν ο τηλεοπτικός δέκτης σας μπορεί να λαμβάνει ψηφιακά τηλεοπτικά σήματα, μπορείτε να ψάξετε στο εγχειρίδιο της τηλεόρασής σας ή να ψάξετε για μια ένδειξη στο δέκτη που να δείχνει ότι έχει ένα ενσωματωμένο δέκτη της Επιτροπής Προηγμένων Τηλεοπτικών Συστημάτων (ATSC).

Πόσο θα μου κοστίσει η αλλαγή;

Το κόστος για έναν απλό αποκωδικοποιητή που αναβαθμίζει την τηλεόρασή σας με μια απλή σύνδεση είναι πραγματικά μικρό και υπολογίζεται γύρω στα 50 ευρώ.

Πού θα βρω αποκωδικοποιητή;
Αποκωδικοποιητές θα μπορούμε να προμηθευόμαστε από όλα τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.

Θα χρειαστεί να ψάξω ξανά για τα κανάλια;
Καταρχάς θα πρέπει να κατανοήσουμε πως πλέον χρησιμοποιούμε την παλιά μας τηλεόρασή μόνο ως οθόνη (τερματικό) και δεν αλλάζουμε πια εδώ τα κανάλια όπως το κάναμε παλιά. Πλέον το κοντρόλ της τηλεόρασης θα μας είναι χρήσιμο μόνο για να την ανοιγοκλείσουμε και να ρυθμίσουμε τον ήχο ή άλλες παραμέτρους της, όχι όμως για να αλλάξουμε κανάλια. Τα κανάλια αλλάζουν πια μόνο μέσα από τον αποκωδικοποιητή. Ακολουθώντας τις απλές οδηγίες χρήσης του αποκωδικοποιητή και ενεργοποιώντας τη λειτουργία του αυτόματου συντονισμού τα κανάλια θα αποθηκευτούν στον ψηφιακό του δέκτη γρήγορα και εύκολα.

Κάθε τηλεόρασή μας χρειάζεται αποκωδικοποιητή;
Θα χρειαστεί ένας διαφορετικός αποκωδικοποιητής για κάθε τηλεόραση που υπάρχει στο σπίτι και δεν διαθέτει ψηφιακό δέκτη που υποστηρίζει το σύστημα MPEG-4.

Τι γίνεται με συσκευές όπως βίντεο, dvd κοκ.;
Όλες οι συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας που διαθέτουν αναλογικό δέκτη θα χρειαστούν οπωσδήποτε το δικό τους αποκωδικοποιητή. Είναι ακριβώς η ίδια λογική που περιγράψαμε παραπάνω.

[πηγή]